Psiholog Paul Morosanu

paul morosanuA acumulat peste 10 ani de experienta, formare si lucru personal, iar in prezent isi ghideaza activitatea folosind tehnica Jung-Senoi de explorare a viselor, elaborata de psihologul american Strephon Kaplan Williams. Atat individual cat si in grup, Paul foloseste aceasta metoda cu un singur scop: reconectarea visatorului cu Sursa viselor lui, astfel incat realitatea constienta sa se imbogateasca cu ceva din inconstient si sa capete un sens mai profund pentru viata.

Credo.

Acest fel de a vedea lucrurile este important deoarece, ceea ce conteaza in mod fundamental este relatia personala a fiecaruia dintre noi cu Sursa viselor şi nu interpretarea pe care o poate da un psiholog sau altul. Ce înseamna un simbol in propriul vis? Doar tu poti afla, in relatie directa cu Sursa. El, ca psiholog, s-a format pentru a fi un ghid bun catre propriile raspunsuri si resurse interioare.

Pot spune ca Explorarea Viselor a reprezentat pentru mine nucleul unei transformari fundamentale.

Tot ce se intimpla intr-un vis, mi se intimpla mie; acolo este vorba despre mine ca participant ne-lipsit, eu sint martorul perpetuu. Apoi, deloc neglijabil, din punct de vedere neuronal, visul se produce in, sau cu ajutorul creierului meu. Aceasta este o experienta subiectiva ultima: cine sint eu-cel-care-particip la o (oricare) realitate?

Exista un sediu al perceptiei cu care participma la oricare experienta traita personal. De exemplu, si atunci cind merg pe strada sint EU; vad oameni, aud claxoane, motoare de masini, ciripit de pasari si simt vintul in fata. si atunci cind joc un joc pe calculator sint tot EU; ma orientez in experienta virtuala cu instrumentele date de tehnologie si in universul propus; EU aleg sa fac unele lucruri si sa nu fac altele. in fine, in vise, tot EU sint: atunci cind ma lupt eroic cu monstri sau cind fug mincind pamintul sau paralizez de frica. Ma “trezesc” intr-o realitate care nu stiu cum apare si pe care nu o pot controla; particip la aceasta realitate, fara acordul meu constient, sint “absorbit” in ea si fac lucruri in acord cu ceea ce se intimpla acolo. Uneori nu fac nimic, doar observ, dar EU sint cel care observa.

In toate aceste trei exemple, EU sint peste tot, desi realitatile pe care le experimentez sint diferite; chiar foarte diferite. Eu particip la toate, toate mi se intimpla mie, EU sint factorul lor comun. Dar, desi eu sint acelasi, in toate realitatile diferite in care particip, reactionez (foarte) diferit. De parca, in functie de realitatea in care ma trezesc, se activeaza resurse diferite in mine insumi, iar reactiile diferite apar fara ca eu sa le pot controla pina la capat. O fi bine, o fi rau ca lucrurile stau asa?

In cele din urma, procesul de explorare a viselor, un proces personal de durata, care necesita disciplina si angajament, urmareste nu atit atingerea unor capacitati nemaipomenite, cit constructia unei congruente interioare.

Mai multe despre Paul Morosanu