Creativitate si personalitate

Autor: Niciun comentariu

jun-13-free-nocal-1920x1080E bine cunoscut ca personalitatea ne influenteaza comportamentul, aspiratiile, modul in care organizam vietile din toate punctele de vedere.

Implicit personalitatea influenteaza manifestarile noastre de creativitate. De aceea e bine sa ne cunoastem in primul rand tipul de personalitate pe care il avem, ca mai apoi sa aplicam exact acele tehnici de creativitate care ne sunt cele mai apropiate de felul nostru de a fi.

Exista patru tipuri de predispozitii de personalitate conform teoriei lui Katherine si Isabel Myers, care in 1962, au fondat dupa un studiu de 40 ani a teoriilor lui Jung un chestionat care s-a numit Myers Briggs Type Indicator (MBTI), si care a fost adoptat de catre Consiliul Psihologilor din Statele Unite din 1975.

Acest chestionar seteaza 4 tipuri-perechi de predispozitii de personalitate, avand la baza 4 crtierii distincye.

may-11-la_ensalada__38-nocal-2560x1440Primul este atitudinea noastra fata de viata.Acesta ne imparte in doua categorii: EXTROVERTITI si INTROVERTITI.

Extrovertitii sunt orientati catre exterior , iubind lumea sociala si manifestarile publice, iar introvertitii sunt orientati catre interior, preferand linistea si singuratatea pentru momentele in care vor sa-si ‘incarce bateriile’.

Al doilea criteriu este functia perceptiva, adica modul in care percepem realitatea din jurul nostru. Din acest punct de vedere, suntem SENZORIALI si INTUITIVI.

Senzorialii sunt care percep lumea folosindu-se de cele 5 simturi esentiale( vaz, auz, miros, pipait si gust) iar intutivii sunt cei care ‘simt’ ce se intampla, folosindu-se de intuitie.

Al treilea criteriu are la baza functia noastra judicativa, adica modul in care luam decizii. Si putem fi astfel REFLEXIVI si AFECTIVI. Reflexivii sunt orientati spre scopuri, sacrificand uneori relatii iar afectivii sunt oamenii orientati catre relatii si oameni, compromitand astfel de multe scopuri pentru a salva relatii.

Si cel de-al patrulea criteriu ne imparte in functie de cum functionam si ne organizam timpul mai bine si anume, emitand judecati si fiind organizati, adica JUDICATIVI sau preferam sa percepem lucrurile si sa fim foarte flexibili cu timpul nostru, adica PERCEPTIVI.

Aceasta clasificare conduce la alcatuirea a 16 tipologii de personalitate (4 x 4 variante de predispozitii), care ne ajuta sa ne intelegem mai bine pe noi si apoi pe ceilalti. E de precizat ca nimeni nu are 100% o predispozitie si implicit 0% din predispozitia opusa. De obicei avem o predispozitie predominanta iar cea opusa e in procent minoritar( exemplu: 70% extrovertitit, 30% introvertit).

Revenind la creativitate si relatia cu pesonalitatea, e impotant sa remarcam un aspect: unele predispozitii sunt atat de apropiate ca mod de manifestare, ca alcatuiesc impreuna un tip de temperament. Astfel, distingem:

july-11-againts_the__14-nocal-1920x1440

Temperamentul Intuitiv-Afectiv: entuziast, caritabil, omenos, subiectiv, intelegator, pespicace, imaginativ, talentat la limbi straine, inclinat spre cercetare, sensibil, idealist, loial
Temperamentul Senzorial-Judicativ: demn de incredere, realist, sirguincios, amator de rutina, constiincios, conservator, consecvent, meticulos, muncitor, rabdator, perseverent, rezonabil, stabil
Temperamentul Intuitiv-Reflexiv: abstract,analitic, complex, dornic sa stie, eficient, exigent, impersonal, ingenios, intelectual, inventiv, logic, cu spirit stiintific, cu simt teoretic, inclinat spre cercetare, sistematic
Temperamentul Senzorial-Perceptiv: adaptabil, cu simt artistic, sportiv, realist, calm, nepretentios, indragostit de viata, prietenos, receptiv la nou, convingator, cu simt mecanic, tolerant, lipsit de prejudecati, sensibil la culori, linie, textura, interesat de orice informatie utila.
Acum, fiecarui tip de temperament ii corespunde un tip de creativitate.( Personalitate si temperament, Patricia Hedges)

july-11-summer_feet__65-nocal-1920x1200Temperamentul Intuitiv-Afectiv manifesta de obicei o creativitate artistica, bazata pe imginatie si de multe ori aceste persoane au nu numai hobby-uri in zona artistica ( muzica, dans, pictura, sculptura, actorie, etc) sau de design( arhitectura, peisagistica, aranjamente florale, desen, fashion, bijuterii, decoratiuni interioare) ci isi aleg si meserii sau cariere tot in aceste domenii. Sunt foarte sensibili, axati pe emotii si prin creativitate cauta sa isi produca noi emotii de bucurie si entuziasm.

Abunda de imaginatie si sunt extrem de frustati daca nu o pot manifesta in tot ceea ce fac. Sunt in esenta vizionari, oameni care adora sa isi imagineze viitorul si sa faca lucrurile ‘altfel’ decat s-au facut pana la ei. De asemeni iubesc explorarile si experimentele, pentru ca mor de curiozitate sa vada rezultate total diferite decat tot ce s-a obtinut anterior!..

Temperamentul Senzorial-Afectiv: fiind niste oameni atat de ancorati in realitatea prezenta, au o creativitate pragmatica bazata pe a gasi noi solutii de eficientizare a tuturor proceselor si resurselor alocate pentru obiectivele setate cu multa ambitie si determinare.

Sunt oamenii care cumpara produse si servicii la preturi foarte bune pentru ei cunosc pietele, trendurile si ‘adulmeca’ oportunitatile financiare ca nimeni altii. Isi eficientizeaza totul, de la modul in care isi fac cumparaturile pentru casa pana la cariera, casatorie, achizitii majore, totul rational, in detaliu.

Ca stil de inovare, sunt exploratori si adepti ai modificarilor graduale in sensul eficientei.

Temperamentul Intuitiv-Reflexiv: Sunt niste personalitati foarte complexe si echilibrate, reusind cu succes sa imbine imaginatia cu exactitatea, pentru ca ancorarea in obiective le permite sa isi transpuna in viata doar ‘visele fezabile’.

Pot manifesta in egala masura creativitate artistica cat si practica, viziunea , experimentele si explorarea convietuind in mintea si faptele lor intr-o armonie foarte frumoasa, ceea ce nu regasim la celelalte temperamente. Asta nu le face mai putin valoroase.

Temperamentul Senzorial-Perceptiv: persoane ce manifesta creativitate artistica in mai mare masura decat cea pragmatica, intrucat libertatea de exprimare este foarte larga, in acest sens senzorialitatea oferindu-i un spectru larg de resurse si optiuni.

Sunt foarte buni in relatii, fiind usor indragiti pentru ca sunt adaptabili, flexibili, toleranti, asta permitandu-le multe cariere si modalitati de a manifesta creativitate in relatii. Mai mult, sunt convingatori si realisti, ceea ii face lideri credibili.

De obicei modifica, exploreaza si experimenteaza mult ca si forma de comportament creativ, in zone artistice si relatii umane, adaptandu-se foarte usor din mers.

Ca si concluzie, e bine sa ne cunoastem tipul de personalitate pentru ca acesta seteaza de cel mai multe ori si tipul de creativitate.

Nu exista predispozitii, temperamente si manifestari de creativitate ‘mai bune’ sau ‘mai putin norocoase’. Fiecaruia dintre noi i s-a oferit de catre divinitate matricea ideala de manifestare din toate aceste puncte de vedere, pentru a-si asigura cel mai bun mod de evolutie personala.