4 modele de adaptare sociala exprimate non-verbal

Autor: , , , , Niciun comentariu

In ceea ce priveste limbajul trupului, exista doua refrene gestuale extrem de simple, vizibile legate de modul in care ne incrucisam bratele si urechea cu care vorbim la telefon.

Daca ne analizam un pic vom vedea ca de fiecare data ne incrucisam bratele la fel, adica ori bratul stang e dominant ori cel drept. Daca vom face invers, vom vedea ca ‘ne vine peste mana’. Va fi foarte stangaci gestul,total nenatural.

atelier dezvoltare personala limbajul  corpului cu ce mana tinem telefonulLa fel si cu vorbitul al telefon. Sigur ca putem sa tinem telefonul la oricare din urechi insa de fiecare data vom prefera ori urechea dreapta ori urechea stanga.

Ca si semnificatii acceptate si exemplificate de psihologi specialisti in limbajul trupului, printre care si John Messinger: bratul drept semnifica libertatea de actiune, bratul stang libertatea de a gandi sau crede. Urechea stanga reprezinta egoismul iar urechea dreapta revendicarea.

Pe de alta parte urechea stanga este corespondenta emisferei stangi, responsabila de logica, actiune, oganizare, ratiune. Urechea dreapta corespunde emisferei drepte, responsabila de sentimente, imaginatie, sensibilitate, capacitatea de sinteza si asociere de idei.

Si intr-o alta acceptiune, partea stanga a corpului este feminina, sunt gesturi mai blande, materne ce exprima mai multa flexibilitate, sensibilitate, caldura iar partea dreapta este masculina, mai dura, inflexibila, orientata mai mult catre scopuri si mai putin catre relatii.

Astfel rezulta patru combinatii posibile ce au dat nastere la 4 profiluri de adaptabilitate sociala: individualist, autonom, consensual si dependent.

Individualistul
Brat drept dominant, ureche stanga dominanta la telefon

Individualistul “ se comunica” celorlalti, din dorinta de a se afirma sau a fi acceptat de grup. El corespunde profilulrilor generice ale narcisistului si creativului. Functioneaza in mod ideal la periferia grupului. Originalitatea personalitatii sale de obicei il marginalizeaza. Excelent in slujbe pe cont propriu ca agent de calatorii, reprezentant al unei firmei sau plasator de birouri, satirist, creator, artizan, artist dar poate lucra sin domenii tehnice sau comerciale, poate fi consultant, actor.

Autonomul
Brat drept dominant, urechea dreapta folosita la telefon

Autonomul comunica cu restul lumii pentru a se afirma si /sau pentru a domina grupul. Autonomul nu are nici o problema de integrare. Isi gaseste imediat locul, de obcei in fruntea grupului sau a unei parti din grup. E un lider innascut.

Consensualul
Brat stang dominant, ureche dreapta la telefon

Consensualul comunica cu grupul pentru a se integra, supunandu-se cu usurinta regulilor acestuia. Este un tip idealist sau relational. Este un excelent communicator si un element stabilizator in cadrul grupului pe care il poate anima sau chiar dirija.

Dependentul
Bratul stang dominator, urechea stanga la telefon

Dependentul comunica pentru a fi luat in grija sau integrat in grup. Dependentii au nevoie de recunoasterea grupului, au nevoie sa fie apreciati pentru calitatile lor si pentru competentele profesionale. Ei se integreaza in grpul care accepta sa-I primeasca.Sunt credinciosi iar devotamentul lor e piatra de temelie. Nu sunt toti subaltern, unii chiar conduc afaceri cu mana de fier insa in acelasi spirit de grup, in care iau in calcul parerile celorlalti ca principiu de baza.