Premisele creativitatii

june-11-colourful_summer__39-nocal-1920x1200_mCe putem face pentru a ne ‘seta’ intr-o stare care sa permita creativitatea? Ce ne poate ajuta?

In primul rand, eliberarea de judecata e premisa nr 1. Si asta ne include si pe noi. Din pacate atunci cand vrem sa cream ceva nou, fara sa ne dam seama ne autosabotam judecandu-ne la modul ” Nu cred ca o sa reusesc”, „Daca nu reusesc ?” „Ce vor zice altii despre ceea ce vreau sa fac?” „Poate nu sunt cel mai bun in domeniul asta. Si atunci de ce sa ma bag?” ” Poate nu e cel mai bun moment sa incerc asta” „O sa mai studiez si atunci cand o sa simt sigur(a) pe mine, o sa actionez. Acum nu”.

La fel de important e sa nu-i mai judecam nici pe altii. Avem o tendinta naturala de a fi ‘critici universali’, analizand superficial oamenii si faptele lor doar prin prisma efectelor. O vorba inteleapta spune sa nu judeci pe nimeni daca nu ‘ai fost in papucii lui’.

Prea putine stim despre credintele si valorile celor din jur, ca sa nu mai vorbim despre copilarie, relatia cu parintii, modul in care un om si-a setat scopul in viata si principiile personala, ca sa putem sa ne dam o parere avizata despre cineva. Ar fi un studiu mult prea amanuntit si nu face obiectul vietii noastre intrucat fiecare trebuie sa-si traiasca destinul personal.

Asadar, judecata nu numai ca ne mananca mult timp aiurea, in loc sa-l investim pentru evolutia noastra, dar ne si incarca cu multa energie negativa care ne intuneca multe perspective.

In momentul in care ne eliberam de judecata, ne eliberam de tot negativul din jurul nostru. Si cand in jurul nostru nu mai exista negativ, atunci tot golul creat se va umple in scurt timp de pozitiv: idei noi, perspective noi, oportunitati pentru progresul nostru si al celor pe care dorim sa-i sprijinim.

september-09-first-fog-nocal-1920x1200O alta premisa la fel de importanta este crearea unui cadru potrivit. Asta inseamna: un loc care sa ne inspire liniste, relaxare, buna-dispozitie, culori pe care le indragim, o muzica care sa ne umple sufletul de bucurie sau sa ne puna intr-o stare de introspectie.

Si multe alte detalii aparent marunte insa importante: poate un ceai bun , o priveliste placuta, o activitate care sa ne transforme starea: de exemplu sunt oameni care isi limpezesc gandurile in prezenta apei, asta insemnand un pescuit, o plimbare pe malul unui rau sau chiar o baie sau un dus prelungit. Se stie ca apa are un efect terapeutic complex asupra psihicului uman, asa ca nu putini apeleaza la acest remediu natural atat pentru relaxare cat si pentru un cadru de noi idei si planuri de viata.

sep-13-beyond-the-clouds-nocal-2560x1440O alta premisa demna de luat in calcul este starea interogativa. Adica sa ne punem intrebari la modul ” Ce simt?’ „Ee bine ceea ce fac? De ce da/ de ce nu? „, ” Care e logica pentru care fac ceea ce fac? E cea mai buna varianta?”, ” Cum as putea sa fac altfel?” , ” Dar daca as face lucrurile altfel, ce-ar iesi? ” Eu mai sunt pe drumul meu, imi implinesc menirea, imi urmaresc scopurile, asa cum mi-am propus? „, ” Imi mai doresc ce-mi doream acum..3 ani sau ar trebui sa-mi reevaluez dorintele si obiectivele?”

Sunt intrebari firesti, care ne pun fata in fata cu noi, ne ajuta sa ne evaluam realist si sa ajustam cat mai curand greselile. Cu totii gresim, insa atitudinea fata de greseli si modul in care ne reajustam comportamentul face diferenta dintre noi de cele mai multe ori.

In plus, intrebarile ne ajuta sa ajungem uneori la momente de revelatie in care realizam ca anumite lucruri le-am putea face mai usor altfel sau mai bine. Sau avem un de-click in care realizam ca nu urmarim ceea ce important pentru evolutia noastra, pentru fericirea noastra. Si atunci e momentul pentru un shift semnificativ.

Intrebarile ne aduc mereu cu picioarele pe pamant si cu ochii spre cer, ca sa tintim sus, insa progresiv si intr-un mod autentic cu interiorul nostru.

july-12-picnic__47-nocal-1680x1050Si o alta premisa importanta, si o tehnica de creativitate in acelasi timp este vizualizarea. Visarea cu ochii deschisi… Ne seteaza o noua cale, un nou drum de urmat si deschide o noua oportunitate pentru noi.

Ne setam obiectivele, apoi vedem beneficiile si apoi ne alocam resursele necesare, tinand cont si de barierele, riscurile fiecarei noi etape in parte. Vizualizarea ne ajuta sa avem o imagine clara a ceea ce vrem sa realizam si ne da energia pentru a merge mai departe!..