Barierele creativitatii
Care sunt principalele bariere ale creativitatii? Ce ne blocheaza uneori sa facem lucruri noi, sa venim cu idei noi?
Lipsa de timp, asta implicand mai multe aspecte:
timpul de calitate, dat de starea de relaxare
timpul alocat research-ului
timpul alocat muncii propriu-zise
Timpul de calitate nu se obtine pur si simplu. Nu avem butoane ON si OFF, ca sa ne setam rapid intr-o stare. Starea trebuie creata. Si o cream asigurandu-ne o premisa importanta: setarea unui spatiu care sa ne inspire, adica un loc fizic, o muzica placuta, un ceai sau o cafea, niste culori care ne plac mult si multe altele..fiecare din noi stie cel mai bine ce-l aduce in starea de liniste interioara in care incepe in mod natural sa viseze.
Timpul alocat research-ului e dat de acel interval de timp pe care il pogramam ca sa analizam si celelalte optiuni existente. Mai exact: de exemplu lucram in training si ne-a venit o idee de o tematica. E bine sa ne alocam un timp si sa analizam piata: ” A mai facut cineva acel tip de training? Da sau nu. Daca nu, e perfect insa daca da, si s-au facut destule atunci noi nu facem nimic inovativ, nici nevoie s-ar putea sa nu mai fie pe piata si atunci nu e cazul sa reinventam roata. Mai cautam pana gasim ceva nou si util. In acest caz, nevoia e un element cheie care trebuie corelata mereu cu noutatea. Degeaba produci ceva nou care nu foloseste nimanui. E valabil si pentru creatiile artistice. Daca ni se pare ca am inventat ceva, e bine sa verificam ca nu a mai existat o minte luminata inaintea noastra care sa fi facut fix acelasi lucru. Si tot acest timp…costa…timp. Uneori nu-l avem, alteori din prea mult perfectionism amanam momentul deciziei la infinit, pe motiv ca ” totusi..poate n-am studiat destul”. Dar cu totii suntem de acord ca e foarte important.
Timpul alocat muncii propriu-zise e pur si simplu timpul in care lucram efectiv punandu-ne ideea in aplicare. Inseamna de multe ori incercari, esecuri, re-incercari si tot asa pana reusim cu totul. Uneori reusim din prima, alteori e multa munca de perseverenta, evaluare, ajustare, consecventa..nu e chiar usor si uneori nici placut. Insa rezultatul final merita.
Teama de a fi judecat de altii, de a fi criticat sau ridiculizat: O teama foarte puternica, care ne paralizeaza din start cele mai multe initiative. E bine sa ne reamintim in momente de genul asta ca fiecare din noi are propriul destin, propriile lectii de invatat, asa ca prea putin ar trebui sa ne pese de ce spun altii. Fara a experimenta, vom ramane mereu la acelasi nivel, stagnant si e pacat sa lasam viata sa treaca pe langa noi.
Autocritica: Ironic, nu ne face nimeni mai mult rau decat ne facem singuri. Cand vrem sa facem ceva nou, ar fi bine sa avem in minte ca asa cum ne straduim sa fim blanzi cu altii, ar fi bine sa fim blanzi si cu noi. Sa nu ne criticam singuri ca am incercat ceva nou si am gresit.
Stiti cate becuri a invartit Eddison pana i s-a apris unul? :)10.000! Nu s-a lasat doborat nici de critici, nici de ironii, nici nu s-a descurajat singur. Pana la urma, asta face diferenta dintre oameni ca el si oameni ca noi. Nu inteligenta sau abilitatile, ca astea le avem cu totii de la Dumnezeu, in diverse masuri. Ci PERSEVERENTA si GANDIRE POZITIVA, in ciuda a orice din jur!
Teama de irelevanta: Intervine atunci cand consideram ca ceea ce vrem sa facem/sa aducem nou nu va fi util celor din jur. Sau chiar noua. Sunt dubii de genul ” De ce as invata pe cineva asa ceva? Oamenii pot sa invete asta de pe Youtube!” Se prea poate insa Youtube-ul nu are raspuns la orice problema. De expemplu, Youtube-ul nu ne implineste nevoile de socializare sau interactiune cu ceilalti. Nu?:)
Lipsa stimei de sine: Din pacate o bariera majora si o intalnim pe scara larga, mai ales la noi in tara. Nu avem o parere suficient de buna despre noi, nu ne apreciem la adevarata noastra valoare si atunci ne omoram singuri creativitatea prin perceptii de genul : ” Nu sunt suficient de bun, deci nu e cazul sa incerc”. ” Daca eram mai tanar, poate, acum e prea tarziu. Sunt altii tineri care vin din spate”. ” Daca faceam si eu o scoala de specialitate, incercam, dar asa..” Multe, multe autoconditionari la mediocritate doar pentru ca avem o parere proasta despre noi. Culmea e ca de multe ori nici nu constientizam ca avem o stima de sine joasa, asa ca nici nu lucram la capitolul asta.
Teama de esec: O bariera puternica, legata indeaproape de cea anterioara-stima de sine- pentru ca pentru oamenii cu stima de sine joasa, gustul unei esec temporar e foarte amar. Atat de amar ca nici nu incercam. Anticipam, exagerand sentimentul de disconfort, frustare, nemultumire, furie sau chiar durere acuta si atunci abandonam din fasa. Si ne mustra constiinta in interior ca si cum am fi lasi fata de scopurile noastre dar preferam de multe ori sa o calmam cu scuze. ” Lasa, poate altadata. Sa fiu si eu mai pregatit ca sa fiu sigur ca imi iese.”
„Bunii samariteni: „ Acestia sunt prietenii nostri:) Cei mai multi dintre ei. Asa ca daca aveti o idee noua..mai bine n-o spuneti decat la foarte, foarte putini prieteni pana cand nu va puneti planul in aplicare. Pentru cei mai multi, din cauza invidiei, de multe ori neconstientizata, iti vor spune: ” E buna ideea dar n-o sa-ti iasa. E riscant ce vrei sa faci.” ” Interesant dar n-o sa-ti mearga. Oamenii nu-s receptivi la asemenea idei” ” Au mai incercat si altii asta si n-au reusit”.
Si uite asa, idei foarte bune mor. Si mor degeaba. Mai bine taceam si ne facem cumintei temele, pas cu pas in tot planul nostru. Abia cand un plan prinde contur e bine de propagat printre prieteni. Pentru ca in realitate si multi psihologi au confirmat-o de-a lungul anilor, oamenii care se bucura din inima pentru succesul nostru sunt foarte putini. E o limitare umana de care e bine sa tinem cont si s-o luam ca atare. Fara resentimente.
Asadar..in concluzie, e bine sa ne constientizam fiecare ce bariere avem in calea creativitatii si sa le indepartam, pe rand ca sa ne deschidem un nou orizont de posibilitati. Nu va fi simplu dar stim asta din start asa ca nu ne setam asteptari nerealiste despre momentul in care vom reusi. Pana la urma important e sa reusim.