Ce mesaje ne transmit defectele noastre ?

Autor: 5 comentarii

Defectele noastre ne transmit multe mesaje utile daca vrem sa le folosim ca resurse pentru evolutie.

In primul rand ne vorbesc despre cat de mult ne apreciem ca oameni, din toate punctele de vedere. Cu cat ne apreciem mai mult calitatile si capacitatile noastre de a ajunge exact unde dorim, indiferent ca e un scop personal sau profesional, cu atat vom avea o atitudine mai echilibrata, reflectata in tot ceea ce facem si cum relationam.

Ne vorbesc in egala masura despre fobiile noastre, de altfel stans legate de stima de sine. Cu cat avem o stima de sine mai joasa, cu atat si fobiile noastre sunt mai mari.

De exemplu, egoismul : La baza inseamna iubire de sine prost inteleasa, o iubire in exces in detrimentul celorlalti. E rau sa te iubesti?.. Nu, e chiar foarte important. Insa cand pierzi echilibrul si uiti de ceilalti, pierzi mult..prieteni, sustinere si cel mai trist, pierzi bucurie. „Bucuria de a darui” pare un cliseu doar pana il experimentezi. Egoismul de multe ori ascunde teama de a nu fi ranit si convingerea la nivel de subconstient ca nu esti suficient de iubit. Te simti foarte vulnerabil, sensibil, poate nici nu constientizezi asta insa instinctiv simti nevoia sa te protejezi. De fapt sa te supraprotejezi. Si atunci spui: “ O sa ma iubesc cat pentru toti oamenii. Oamenii care as vrea sa ma iubeasca dar nu ma iubesc atat cat vreau eu. Si cum vreau eu.”

Un alt exemplu: Invidia: invidia ascunde o teama ca ceilalti vor fi perceputi a fi mai valorosi decat tine si te vor eclipsa. Si atunci faci greseala de a le minimiza calitatile sau de a le nega 100%, in speranta ca astfel vei fi mai bine evaluat si nu vei fi invizibil.

atelier dezvoltare personala Spring Events Valorizarea Defectelor (3)Geloziateama de a pierde o relatie si o persoana care consideri ca-ti apartine. In realitate nu suntem proprietarii nimanui. Si nimeni nu proprietarul nostru. Insa pentru ca nu suntem siguri pe noi, ne e teama ca alte persoane de acelasi sex pot fi mai interesante in ochii partenerului nostru. Gelozia indica si o neiubire in interior si o lipsa de incredere de sine – poate te-ai simtit parasit(a) de parinti, poate ai fost martorul divortului lor si te invinuiesti instinctiv pentru asta..toate astea ulterior iti aduc nesiguranta in relatia de cuplu.

Logoreea – Oameni care vorbesc prea mult, barfesc ascund teama ca nu sunt suficient de apreciati.

Mandria, aroganta – alte defecte care ascund temeri, in special teama ca nu esti suficient de bun si atunci trebuie sa demonstrezi in permanenta lucrul asta ca sa fii validat. De asta unii se lauda, se umfla in pene pentru ca se tem ca altfel vor trece neobservati. E acel complex de superioritate care de fapt indica un complex de inferioritate. Oamenii siguri pe ei sunt foarte linistiti si nu se lauda. De ce? Simplu: ca nu au de ce.

Alteori defectele ne vorbesc despre neiertarile noastre.

10-ways-to-get-revenge1Razbunarea, de exemplu ascunde neiertarea asupra faptului ca ai fost nedreptatit si in consecinta te razbuni pe oricine si oricand ai ocazia pentru a a-ti face intr-un mod ciudat dreptate. Poate fi un episode din copilarie, relatia cu parintii, un complex de inferioritate – de exemplu o femeie grasa care are probleme endocrinologice pe care nu le poate rezolva – se va razbuna constient sau inconstinet pe femeile suple.

Si in egala masura ca importanta, ar fi bine sa fim atenti la ce proiectam asupra altora ca fiind defecte. Pentru ca de cele mai multe ori ceea ce ne deranjeaza la altii si le-o si spunem, fie ca ne cer sau nu, de obicei e si in noi. Sunt acele „umbre ale ego-ului” care ne deranjeaza si le vedem foarte repede la altii.

Asadar, defectele ne transmit multe mesaje importante. Esential e ce atitudine adoptam si cum alegem apoi sa facem o schimbare in bine pentru viata noastra.