Inainte de o nunta, viitorul mire s-a dus la pastor si i-a strecurat 100 euro in buzunar, rugandu-l :
” Te rog eu din suflet, la ceremonie, cand ajungi la partea ai unde trebuie sa promit ca o sa o iubesc, sa o ascult, sa o respect, sa am grija de ea si o sa-i fiu fidel, sa sari peste. Ai inteles? „. Pastorul l-a linistit ca asa va face.
Vine ziua nuntii iar mirii stateau frumos in fata preotului, in acel moment solemn al juramintelor…mirele era zambitor si linistit. Si urmeaza pasajul cu pricina si pastorul zise catre el tare si raspicat: ” Promiti sa o iubesti, sa o adori, sa-i faci toate poftele, sa nu-i iesi niciodata din cuvant, sa-i aduci micul dejun la pat in fiecare dimineata si nici macar cu coada ochiului sa nu te uiti la alte femei?”
Mirele, inlemnit, aproba cu jumatate de gura, doar ca sa nu se faca de ras fata de invitati. Dupa care l-a scrutat din ochi si in primul moment in care nu i-a auzit nimeni, l-a intrebat: ” Ce mi-ai facut??? Noi aveam o intelegere, ai uitat?!”
Parintele zambind, i-a pus suta de euro inapoi in buzunar si i-a zis: ” ” Ai dreptate fiule, asa e dar ea mi-a facut o oferta mult mai buna!„
Comunicarea asertiva , contrar exemplului de mai sus:) reprezinta respectul pentru tine, respectul pe care ti-l acorzi fiind autentic si exprimandu-ti clar ideile si emotiile, insa intr-un mod care nu-i lezeze pe ceilalti.
In acelasi timp, respectul pentru ceilalti este esential in acest tip de comunicare pentru ca demonstreaza empatie, toleranta si dorinta de a pastra comunicarea cat mai buna.
La polii opusi empatiei, sunt agresivitatea si comportamentul reprimat. Oamenii care isi impun punctul de vedere prin jigniri, santaj, intimidari, dominare si de cealalta parte oamenii care se sacrifica, lasand mereu de la ei si lasand-i pe altii sa le decida viata, ” ca sa nu se supere”.
Ambele extreme sunt la fel de toxice pentru cel in cauza, iar in varianta pasiva poate si mai mult pentru ca iti innabusi personalitatea, visele, planurile, absolut tot. Isi risipesti viata, avand mereu in subsidiar nevoia inconstienta de a primi aprecierea celorlalti.

De multe ori nu e usor sa fii asertiv. Daca ai o fire temperamentala, vulcanica, ai tendinta sa rabufnesti in momentul in care ti se intampla lucruri pe care nu le-ai dorit. Daca nu esti diplomat din fire, iarasi, iti ia ceva timp si efort sa-ti gasesti cele mai bune cuvinte ca sa-ti exprimi starea de nemultumire intr-un mod foarte civilizat si sa gasesti apoi impreuna cu cealalta parte solutia cea mai potrivita. Alteori, oricat ai fi de calm si tolerant din fire, daca un episod trait ti-a atins o coarda foarte sensibila, e greu sa fii calm si constructiv.
Insa daca intelegem
beneficiile acestui tip de comunicare, vom avea si motivatia necesara pentru a o practica. Evident, toate inceputurile de schimbari in bine sunt dificile, anevoioase. In timp insa, lucrurile devin mai facile, ne gasim mai usor cuvintele si
ne gestionam mai bine emotiile.
Vom fi uimiti sa avem si surprize placute. Unii oameni, atunci cand vad ca-ti exprimi dorintele si cerintele intr-un mod atat de elegant si expresiv, sunt impresionati si iti respecta punctele de vedere si promisiunile pe care ti le-au facut. Te respecta pentru ca vad si simt in primul rand ca TU TE RESPECTI.
Altii insa nu vor reactiona deloc bine. Oricat de asertiv ai fi, vor deveni reactivi si vor lua totul personal, invalidandu-ti perceptiile.

. Pana la urma exista peste tot si oameni imaturi in gandire si comportament, asa ca nu trebuie sa te mire nici astfel de situatii.
De ce ne greu sa fim asertivi? Care ne sunt
punctele vunerabile din personalitatea noastra ce ne impiedica sa fim? Cum le putem identifica si care e remediul pentru fiecare in parte? Care sunt
beneficiile pe termen lung atat in relationare cat si in
procesul individual de dezvoltare personala?
Sunt intrebari firesti ce ne vor oferi prin acest workshop
insight-uri valoroase in aceast subiect interesant si incitant. Asertivitatea ne ajuta sa avem o mai buna exprimare de viata si sa fim mult mai
creativi in toate relatiile noastre.