Controlul impulsurilor

Despre ce vorbim?

Impulsul se definește prin tendința de a acționa. Impulsurile există în afara logicii și a raționamentelor, irupând de la nivelul subconștientului, cu persistență și cu mare intensitate. Ele se cer exteriorizate de urgență și diverși factori psihologici și fiziologici constituie combustibili pentru manifestarea lor. Impulsurile pot avea influențe pozitive sau negative asupra oamenilor. Pentru a determina care este gradul necesar de control al impulsurilor unei persoane, se impune evaluarea rezultatelor și consecințelor concrete ale acțiunilor din viața individului.

Analiza noastră se axează pe controlul impulsurilor care scad nivelul de eficiență. Lipsa controlului impulsurilor este sursa multor suferințe umane, inclusiv a unuia dintre pericolele inerente ale societății moderne – agresivitatea la volan. Comportamentul agresiv în trafic se definește prin manifestarea incontrolabilă a furiei șoferului.

Lane descrie controlul impulsurilor ca fiind „abținerea de la o acțiune anume, care presupune o recompensă pe termen scurt, cu scopul de a evita posibilele consecințe negative pe termen lung. A nu acționa din impuls implică existența unor reprezentări mintale ale posibilelor consecințe din viitor, reprezentări care reușesc să influențeze manifestarea comportamentală corespunzătoare impulsului, înainte ca aceasta să fie pusă in practică. Prin urmare, controlul impulsurilor presupune recunoașterea unei abordări comportamentale incipiente, dar și abilitatea de a anticipa consecințele negative ale acelui curs al evenimentelor descris de abordarea comportamentată recunoscută. […] Controlul impulsurilor implică, deci, suprimarea unei abordări comportamentale” (2000, p. 172).

Dr. Bar-On definește controlul impulsurilor ca fiind „abilitatea de a bloca sau de a amâna un impuls, o tendință sau o tentație de a acționa. Raportat. la individ, presupune deținerea capacității de a accepta propriile impulsuri agresive, de a fi stăpân pe sine și de a controla propria agresivitate, ostilitate sau iresponsabilitate Ia nivel comportamental, Problemele de control al impulsurilor se manifestă prin toleranță scăzută la frustrare, impulsivitate, furie greu controlabilă, abuz, pierderea autocontrolului și comportament exploziv și imprevizibil” (2002, p. 18).

De ce ar trebui să ne intereseze?

Abilitatea de a controla sau de a bloca tendințele care ar putea produce rău este esențială pentru funcționarea la un nivel înalt de eficiență. Să fim realiști — dacă cineva nu poate pune sticla deoparte, nu se poate opri din a-și îndesa mâncare în gură sau din a-și lovi partenerul de viață, autoperceperea și relațiile interpersonale se vor deteriora progresiv.

Personalitățile de tip A – cele orientate spre acțiune, aflate permanent în mișcare și care se implică în mai multe activități simultan ar putea privi cu dezacord necesitatea de a-și controla impulsurile.Aceste persoane ar putea să își accepte și să își asume caracteristicile tipului de personalitate A, dându-le semnificația de cheie a reușitelor lor și percepându-le drept avantaje în contextul competiției și drept trăsături de personalitate esențiale în obținerea succesului. Este posibil ca aceste persoane să nu ia în considerare timpul necesar – lor sau altora – pentru a strânge tot ceea ce ele lasă în urmă. Oamenii care nu își controlează bine impulsurile ar trebui să fie, cu adevărat, interesați de dezvoltarea acestei abilități, deoarece lipsa de răbdare și ostilitatea lăsată liberă să se manifeste, ce le caracterizează personalitatea, le vor crește riscul de afecțiuni cardiace și ar putea să le producă pierderi mari și în domeniul profesional.

Cum se poate dezvolta?

Consolidarea controlului impulsurilor presupune identificarea, analizarea și schimbarea comportamentelor neproductive. Pentru a controla impulsurile, este nevoie de o bună autoconștientizare emoțională și de disponibilitatea de a renunța la satisfacția imediată, produsă de o reacție reflexă, în favoarea beneficiilor strategice ale unei reacții bazate pe rațiune. Clientul tău trebuie să își clarifice răspunsul la întrebarea „Ce am eu de câștigat din asta?” și să construiască soluții alternative care să poată răspunde și la întrebarea „Ce au de câștigat ceilalți din asta?”.

Impulsivitatea afectează rezultatele

  • Aplică raționamente strategice și evită impulsivitatea prin folosirea unui dialog intern eficient de tipul: „De data aceasta, nu o să mă arunc cu capul înainte!”
  • Amintește-ți că este posibil ca efectele impulsivității să nu merite satisfacția de moment.

Întrebări:

  • Ce recompense obține clientul tău în urma unui comportament impulsiv?
  • Ce anume din comportamenul respective îl face să se simtă bine pe clientul tău?

 

Ce câștigăm?

Controlul impulsurilor va crește nivelul productivității personale și a autoperceperii. Învingerea tendințelor de a acționa conform impulsurilor de moment, prin intermediul determinării și al raționării la un nivel mai înalt, produce sentimente de eliberare și de putere. Atunci când tu sau clienții tăi lucrați la această abilitate, cu siguranță vor apărea rezultate mai bune la provocările din viața de zi cu zi. Astfel de noi experiențe ar putea include următoarele:

  • Să amâni discuția despre o anumită problem, cu un angajat sau cu un coleg, pentru un moment mai potrivit, în loc să te descarci sub presiunea situației conflictuale.
  • În întâlnirile de afaceri, vei permite celorlalți să își termine frazele fără să vorbești peste ei.
  • Vei ieși din mașină într-o stare de spirit relative calmă – lucrul acesta chiar se poate întâmpla, cacă nu vom reacționa față de fiecare „idiot” care ne iese în cale.
  • Vei avea un corp mai suplu și mai tonificat.