Cum identificam proiectiile in relatiile de cuplu

dezvoltare personala workshop comunicare spring events (8)Proiectia este un transfer involuntar asupra altora in ceea ce priveste comportamentul nostru inconstient, astfel incat ni se pare ca aceste caracteristici exista cu adevarat in ceilalti oameni. Este un mecanism de aparare legat de trasaturi pe care nu le acceptam in noi insine.

Anumite aspecte imperfecte din alti oameni activeaza anumite stari de neacceptare din noi însine care cer sa li se dea atentie. Doar ca nu le intelegem semnificatia reala si prin urmare, proiectam asupra altor oameni tot ceea ce nu ne asumam in ceea ce ne priveste.

In cuplu, proiectiile reprezinta impactul trecutului data de relatia cu parintii, asupra noastra si proiectam asupra partenerului parintele de sex opus.

De exemplu, o femeie care a avut un tata indisponibil emotional, va cauta involuntar barbati indisponibili sentimental.

Exista si varianta in care tatal a fost idealizat in asa fel incat femeia nu se stabilieaza cu adevarat in nici o relatie, avand mereu in subconstientul ei credinta : ” Nu ma implic in relatie.” Si toata viata e o goana dupa partenerul ideal, care de fapt nu exista.

La fel stau lucrurile si in privinta barbatilor si astfel de multe ori relatii care ar putea fi frumoase, pentru ca din alta perspectiva alegem exact partenerii care ni se potrivesc, esueaza in mod ‘inexplicabil’.

Modelul de cuplu al parintilor iarasi e foarte important.

dezvoltare personala workshop comunicare spring events (21)De exemplu, daca parintii au avut o relatie tensionata si au divortat, ceea ce proiectam asupra relatiilor de cuplu poate fi ” Nu exista o relatie de cuplu stabila si de lunga durata.”

Exista si reactia la polul opus: ” Eu nu o sa fac ca si parintii mei. Eu nu o sa divortez” si un timp chiar mergem pe drumul asta. Problema este ca nu e parcurs firesc, pozitiv ci actionam de cele mai multe ori dintr-o perspectiva negativa, de neacceptare si de demonstrare a superioritatii noastre. Si in final, daca nu constientizam toate implicatiile, ajungem exact ca si parintii nostri pentru ca in general de ceea ce fugim, vom atrage.

Daca ajungem sa ne constientizam aceste proiectii, ele ne pot fi foarte utile in procesul de dezvoltare personala. Pentru ca proiectam in altii defectele noastre, aspiratiile noastre (parinti-copii)si parerile noastre despre noi insine. Afland despre lucrurile pe care nu le acceptam, putem sa lucram asupra lor pentru a le rezolva si astfel sa devem mult mai liberi in a deveni ceea ce ne dorim si sa ajungem acolo unde ne-am propus. Iar in privinta relatiilor de cuplu, putem sa depasim paradigmele de esec.

Modul in care aflam de aceste proiectii ia insa ceva efort si e nevoie de un psiholog specialist care sa ne aplice teste proiective ca sa avem o imagine clara a proiectiilor noastre: Lucher, Szondi, testul arborelui, Rorschach, aperceptiei tematice, testul asociativ a lui Jung, testul Rosenzweig.

Noi nu proiectam asupra celorlalti numai trasaturile noastre negative; le proiectam si pe cele pozitive. Oamenii cu care lucram proiecteaza abilitatile si creativitatea lor, puterea si implinirea. Daca vrei sa fii ca altii, explicatia este ca ai în tine capacitatea de a fi ca ei. Acolo unde vezi frumusete, vezi de fapt propria ta frumusete. Fizica sau figurativa. dezvoltare personala workshop comunicare spring events (923)Daca admiri implinirea într-o alta fiinta umana, ea reflecta implinirea ta sau capacitatea de a fi implinit. E posibil sa o manifesti intr-un mod diferit, dar esenta e aceeasi. Daca nu ai poseda aceasta calitate, nu ai fi atras de ea.

Oamenii din jurul nostru reflecta ceea ce ne place si ceea ce nu ne place la noi. Ei ne oglindesc personalitatea, asa ca am putea sa fim foarte recunoscatori pentru aceste informatii atat de importante pentru noi.

Acesta este si subiectul atelierului propus. Un subiect pe cat de complex, pe atat de interesant si revelator in ceea ce priveste personalitatea noastra si relatia noastra de cuplu.

Inscrie-te la eveniment!