Dacă viața iți dă lămâi, fă o limonadă!

Autor: Niciun comentariu

Cam ‘lămâioasă’ perioada asta, pentru marea majoritate dintre noi…trebuie să recunoaștem! Și deși am auzit-o pe asta cu lămâile și mierea, că să facem o limonadă bună și ne valorizăm toate experiențele, parcă nu e chiar ușor acum.

spring events dezvoltare personala in pandemieÎntrebarea este de fapt…de unde mai cumpărăm mierea?

Că nu știm cum să mai echilibrăm partea aia, acră. Că tot noi suntem. Ăia din martie, acasă, cu cățel, cu purcel, cu școli online, cu grădinițe online, cu stoluri de păsărele…astea nu mai sunt online:) Sunt cât se poate de…live!

Partea bună, că doar întotdeauna este și o parte bună, ne-am obișnuit, ne-am făcut și rutine care funcționează, știm cum să procedăm cu copii mici…sau nu știm?… O parte dintre noi, cei cu copii mici am găsit în sfârșit, soluții bune, care functionează, în așa fel încât să aibă  si ei un timp de calitate prin învățat distractiv și joacă iar noi să n-o luăm razna.

Și cumva, am ajuns să ne apropiem mai mult unii de alții, în acest cuib frumos, numit familie. Ne mai și ciondănim, că doar suntem sangvinici din fire, dar avem și toleranță. Când vrem!..

Una peste alta, ne bucurăm că unele lucruri chiar ne ies mai bine acum, am învățat să ne sprijinim unii de alții, să căutăm bunul în rău și să încercăm să luăm totul cu un dram de umor și ironie.

Evident, nu toți sunt așa. Și ne place să mai aruncam și noi un ochi în stânga, în dreapta, să vedem ce fac..ceilalti!.

 

Exista tabăra „Covid-Addict”. Stiu tot ce mișcă pe subiect. Care e incidenta cazurilor la zi, care e procentul pe localități, și care sunt cele mai afectate zone din tara și din lume, cate cazuri noi de Covid, căți morți, căți semi-vii, căți asimptomatici, tooot, plus în câte zile apar simptomele de Covid, care sunt primele semne de boală, ce medicamente sunt benefice, ce face usturoiul în Covid și cate căpățâni trebuie să mănânci pe zi!..

Exista și tabăra de rebeli. ” Totul este o înscenare, o conspirație, vor să ne subjuge, nu purtam măști, nu suntem cățeii lor!..” Oook…

Nu putea lipsi tabăra „experților de context”. Pentru că există și indivizi care de la avioane până la șervetele, se pricep la orice. Dar chiar..Orice! Și acum e momentul lor perfect să lanseze cărți sau să umple blog-uri și vlog-uri cu titluri: „Cum să supraviețuiești perfect în pandemie”, „10 idei cum iți optimizezi viață în pandemie”, „11 soluții pentru teleworking” și „12 soluții inovatoare cum să faci bani în pandemie”. E adevărat, ei toată viața au învățat despre pandemie, deci trebuiau odată și odată să îi învețe și pe alții! 🙂

Nu ignorăm nici tabăra ” Acum am și io timp de netflix!”, în special cei care nu au copii, pentru că viața cu copii mici acum, acasă, iți oferă un serial live non-stop, așa că nu iți mai trebuie multe filme.

N-ai cum să treci peste tabăra shopping-maniacilor online, care au timp și un chef de cumpărat de nestavilit!.. Comenzi peste comenzi, livrări peste livrări, cutii de carton aruncate la gunoi…și o casă din ce în ce mai ticsită de lucruri, haine, mobilă și câte și mai câte.. Stiu un caz chiar de aproape…garajul lor este o mini-Ikea!:) Si rafturile sunt luate tot de la ei:) Nu vreau sa va povestesc de praful care a acoperit  lucrurile din acest garaj, de altfel ordonat si structurat!..

Despre cei suferă din cauza bolii, sau au pierdut oameni dragi, nu avem multe de povestit, din păcate, ci doar suntem alaturi de ei, cu empatie și în mod ideal, vreau sa sper, cu mai multă responsabilitate. ..Pentru că, chiar dacă nu crezi în virus sau în știrile alarmiste, virusul e o realitate, deci dacă suntem oameni maturi și responsabili, vom acționă că atare, purtând măști de protecție și păstrând distanța fizică optimă..

Dincolo însă de toată lumea asta colorată, mai strident sau mai în tonuri de gri inchis, există și o tabăra mai..pastelată. Mai..de primăvară!..

O tabără de oameni echilibrați, care au înțeles aproape din start că această criză imensă va scoate tot ce e mai bun sau mai rău din noi. Și ei au ales binele. Constient. Au ales să nu se teamă în exces, au ales sa fie selectivi cu știrile la care se uită. Au ales să citească și să asculte printre rânduri, să caute corelații și acolo unde nu le găsesc, să se dea un pas în spate. Si să-și umple timpul cu momente semnificative.

Să se bucure că au ales dragostea că principala valoare în căsnicia lor sau relatia lor deja bine cimentata.

Să se bucure că au învățat să nu mai cumpere ca bezmeticii tot ce văd prin reclame și supermarket-uri.

Să poarte cu plăcere haine care nu sunt de firmă, știind că sunt doar un detaliu care se adaugă personalității lor vizibile.

Care nu și-au făcut provizii pe care să le arunce la gunoi.

Care ales bucuria în locul fricii, știind că bucuria și liniștea interioara iți ridică vibrația cu mult peste vibrația acestui virus parșiv.

Care au ales cumpătarea și armonia, în locul exceselor și a emoțiilor nestăpânite.

Care au ales să îi protejeze pe cei dragi și pe cei necunoscuți, fiind prudenți și grijulii.

Care au ales să stea aproape de familie, că într-un stup, încercând să ajute și să sprijine.

Care au avut grijă poate un pic mai mult de sufletul lor.  Au citit mai mult, au plantat flori sau legume, daca au avut unde, și-au îmbogățit mintea cu ceva nou, au dobândit noi deprinderi.

Eu personal am ales să cultiv flori și copaci, și sa lucrez la proiecte noi. Erau foarte multe chiar de la inceput, încă sunt, am încercat să renunț la unele dintre ele și am constatat că au rămas lipite de mine. Pentru că erau si sunt parte din sufletul meu. Și le-am lăsat acolo. Si am inceput sa construiesc. Și apoi au apărut oameni noi în jurul meu care au gândit la fel ca mine și am vazut că alaturi de ei pot construi mai departe, pas cu pas. Și m-am bucurat sa am și susținerea de timp necesară, că să pot crea. Toate se aliniază, inclusiv planetele, se pare cand suntem pe drumul bun, hotărati!..Iar eu mă simt, în cea mai prolifică perioadă a vieții mele, chiar dacă lucrurile înaintează încet. Dincolo de momente trecatore de teamă, frică de eșec, frică de nou, frică poate de ..prea mult bine, există bucurie și asta îmi dă energie!

Și mă simt energizată și de faptul că suntem sănătoși, și înaintăm, și creștem alături de copii, descoperind oameni minunați în jur. Sunt  colaboratorii, colegii, furnizorii sau clientii nostri, care apar mult mai umani acum si povestesc mai mult de casă decât de business, dar am invătat impreuna sa le împletim într-un mod ciudat și practic, să ieșim cu toate la liman.

Ne împărtășim temerile legate de joburi, de bani, de creșteri de preturi și în același timp ne încurajam, ne dam sfaturi sau sugestii sau simple idei că reper, in speranta ca sunt de folos. Și sunt primite bine, dacă știm să le dăm cu grijă, cu respect, fară infatuare, ci cu simplitate și bunătate. Într-un cuvânt, cu normalitate.

Normalitate într-o lume deja anormală, exagerată, dominată mai sus de interese meschine, dar care ne învață cu fiecare zi că aici jos, în universul nostru mic, încă mai e loc de idei noi, de un suflu nou și de emoții frumoase pe care nu le-am experimentat din ‘lipsă de timp’.

Acum avem timp!…