Dezvoltare personala

Ne face plăcere să vă recomandăm resurse de dezvoltare personală pe temele propuse de noi pentru aprofundare, sub forma de cărți, bloguri de opinie și specialitate, filme  și materiale documentare, în dorința de a vă oferi o plajă largă de perspective:

CREATIVITATE

dezvoltare personala Big Magic Elizabet Gilbert BIG MAGIC , Elizabeth Gilbert

Elizabeth Gilbert este autoarea unei celebrei cărți “Mănâncă, roagă-te, iubește”, după care s-a făcut și binecunoscutul film de acum câțiva ani. Acest succes i-a creat și lui Elizabeth teama nu se mai ridica la același nivel, așa cum Margaret Mitchell, de exemplu, autoarea romanului ” Pe Aripile vântului” s-a temut nu mai produce niciodată un roman la fel de impresionant. Asta ne ajuta Elizabeth înțelegem, cum poți iți depășești fricile, principala barieră în calea creativității și cum iți creezi un spațiu de siguranță în care înveți apoi ai curaj încerci lucruri noi.

 

 

Creative Confidence Tom KelleyCREATIVE COFIDENCE, Tom Kelley și David Kelley

O carte minunată despre creativitate  din perspectiva experimentării. pot crea și desăvârși un produs, o idee, un serviciu, trebuie experimentezi și perfecționezi apoi pas cu pas. Este un proces ce presupune schimbarea de mindset care iți încredere creativă, fără de care nu ai putea produci lucruri noi și interesante. Este valabil nu doar pentru domenii artistice ci pentru orice arie pragmatică a vieții noastre de zi cu zi.

 

 

Where Good Ideas Come From de Steven JohnsonWHERE GOOD IDEAS COME FROM ,Steven Johnson

O propunere absolut îndrăzneață în același timp, care spune că ideile bune ținute sub cheie nu sunt atât de valoroase precum cele care circulă libere și sunt expuse, sigur cu riscul de a fi copiate. Însă o minte strălucită care produce idei și știe să comunice și să implice și pe alții în același proces creator, se va distinge de la o poștă și în esență nu vă avea de pierdut din această expunere. Steven Johnson vorbește despre cinci surse din care vin ideile, și sunt susținute de povești frumoase și experiențe reale, care te îl fac autentic și te îndeamnă să experimentezi ce spune.

 

INTELIGENTA EMOTIONALA

INTELIGENȚĂ EMOȚIONALĂ, Daniel Goleman

Această carte face parte din trilogia lui Daniel Goleman, alături de „Inteligența socială” și ,”Inteligența emoțională în leadership”. Inteligența emoțională (emotional quotient – EQ) este una dintre cele mai importante calități ale unei persoane, depășind, importanța IQ-ului (intelligence quotient). Există tot mai multe dovezi ale faptului că un IQ ridicat nu reprezintă o garanție a succesului în viață, în vreme ce persoanele cu o inteligență emoțională  au foarte multe șanse să ajungă acolo unde își doresc (de multe ori, fără să fie necesar un IQ ridicat).

 

STIMA DE SINE

MANUALUL STIMEI DE SINE, Dr Glen Shiraldi 

Reprezintă o colecție de întrebări și răspunsuri esențiale, la care Glenn R. Schiraldi, specialist în sănătate mintală și preocupat de identificarea unor tehnici eficiente de gestionare a stresului, argumentează în Manualul stimei de sine : Ce este stima de sine, cum o construim și, mai ales, cum o reconstruim când o pierdem? Care sunt abilitățile de care avem nevoie pentru a ne îmbunătăți constant stima de sine de-a lungul vieții? De ce avem nevoie de stimă de sine?

 

PLAN DE DEZVOLTARE PERSONALA

SECRETELE SUCCESULUI, Dale Carnegie

Un îndreptar perfect al interacțiunilor umane, cartea ne clarifică greșelile pe care le facem atunci când cunoaștem persoane noi, dar ne oferă totodată și soluții, pe baza unor exemple foarte bine alese. Aflăm despre tehnicile fundamentale pentru a ști cum să ne comportăm în lume, apoi cunoaștem modalitățile prin care să îi facem pe oameni să ne placă, învățăm fim persuasivi fără a fi agresivi și nu în ultimul rând cum ne formăm un stil de leadership personal.

 

ABILITATI DE COMUNICARE

CUM SĂ-ȚI DEVOLTI ABILITĂȚILE DE COMUNICARE, Gill Hasson

O exemplificare foarte pragmatică asupra modalităților de comunicare și abilităților necesare. Sunt detaliate principalele stiluri de comunicare: comunicare activă, comunicare bazată pe stabilirea de conexiuni, comunicare bazată pe teoretizare și comunicare metodică, precum și predilecții pentru extraverti și introverti. De asemeni, explicate în detalii principiile comunicării active, comunicării paraverbale și nonverbale.

 

LIMBAJ NONVERBAL

DICTIONAR ILUSTRAT AL GESTURILOR, John Messinger

O adevărată biblie a tuturor gesturilor, explicate, exemplificate cu lux de amănunte, cu imagini, pentru fiecare parte a corpului și pentru fiecare emoție umană. De la decodificarea tuturor gesturilor care trădează emoții și comportamente negative precum agresivitatea, minciuna, nehotărârea, ipocrizia, dipretul pănă la  cele pozitive, de apreciere, deschidere, admirație, dragoste.

 

RELATII DE CUPLU

CELE 5 LIMBAJE ALE IUBIRII, Gary Chapman

O perspectivă ce oferă un insight esențial asupra modului în care fiecare dintre noi percepe și volarizeaza dragostea: unii preciaza cel mi mult cuvintele, în timp ce alții apreciază mai mult atingerile, cadourile, un timp de calitate petrecut împreună sau serviciile. Acestea 5 sunt practic cele 5 limbaje ale iubirii iar mesajul cărții este; vorbește-i partenerului tău pe limba lui și se vă simți cu adevărat IUBIT. Vă avea rezervorul plin și vă fi motivat 100% să iți descopere propriul tău limbaj al iubirii și așa să iți comunice dragostea. O invitație la  dăruire, pentru împlinire.

 

PARENTING SANATOS

DINCOLO DE PEDEPSE ȘI RĂSFĂȚ, Stephali Tsabari

O invitație foarte bine formulată la a ne înțelege rolul de părinți de a ne înțelege cu adevărat copii și echilibrul pe care trebuie îl dezvoltăm între respect și încurajarea autonomiei copilului, soluții pentru a fi calmi în circumstanțe provocatoare, a ști cum nu acționăm ‘salvatori’ permanenți și ce consecințe ar avea această atitudine, cum ne stabilim propriile reguli și cum aplicăm tehnica WINNER pentru o relație părinte-copil armonioasă.

 

PERSONALITATI DIFICILE

CUM NE PURTĂM CU PERSONALITĂȚILE DIFICILE, Francois Lelord

Un adevărat compendiu al comportamentelor deviante: Personalități anxioase, paranoice,  histrionice, obsesionale, narcisice, schizoide, comportamentele de tip A, personalitățile depresive, dependente, pasiv-agresive și evitante. explicate simptomele de manifestare, modul în care gândesc acești oameni și cum ar trebui să ne comportăm cu ei în așa fel încât să nu se simță marginalizați, de pe o parte și pe de altă parte, cum să gestionăm relațiile cu astfel de oameni, întrucât…îi vom întâlni foarte des, în toate mediile noastre sociale.

 

Legat de aceste personalități, iată și câteva scurte materiale video, care exemplifică aceste personalități deviante:

 

Mai multe materiale video găsiți aici: