Dezvoltarea personalitatii

workshop aranjamente florale spring eventsPersonalitatea noastra are trei componenet de baza: temperamentul, caracterul si aptitudini. In studiul personalitatii de asemeni foarte importante ca si elemente cheie sunt analiza Eu-ului si a imaginii de sine.

Intre toate aceste compomente exista legaturi multiple, descoperite  si expuse de mari psihologi ai istoriei:Freud, Pavlov, Eysenck, Allport, Kretschmer, Sheldon, Stevens si multi altii.

Daca temperamentul este cel de cele mai multe ori un dat innascut, usor modificabil de-a lungul vietii, caracterul este cel care ni-l formam din primii de viata, sub imperiul celor mai importante relatii de lunga durata: parintii, fratii si surorile, scoala, colegii, intregul anturaj si mediu social si profesional in care descoperim lumea si ne formam in diverse roluri de viata: profesionisti, sot/sotie, parinti si alte roluri importante pe care ni le dorim.

O buna cunastere a temperamentului propriu si al celorlati e importanta din prisma tuturor avantajelor pe care o buna autocunoastere le ofera.

Legat de temerament, au fost facute de-a lungul anilor nenumarate clasificari, toate sustinute si controversate, in diverse proportii.

Cea care sta si astazi totusi in picioare ca fiind cea mai obiectiva, desi multi spun simplista, este cea initiata de Hippocrate si apoi dezvoltata de Pavlov, cu cele patru tipologii de temperament: sangvinic, coleric, flegamtic si melancolic.

 

Caractaristicile lor le cunoastem marea majoritate dintre noi:

 • Sangvinicul este cel mai expresiv, optimist, vesel, sociabil, galagios, superficial, impulsiv si nerabdator;
 • Colericul este ambitios, dominator, mandru, curajos, tenace, muncitor, perseverent, axat pe obiective, inflexibil, lipsit de empatie, dur, nervos, agresiv;
 • Flegmaticul este bland, echilibrat, bun confident, cald, comod, reflexiv,bun analitic si citittor de oameni si situatii;
 • Melancolicul este tacut, retras, anxios, creativ, muncitor, sensibil, empatic, atras de tot ceea ce este frumos si bun.

 

O alta impartire, o alta perspectiva, mai ampla si mai complexa a fost adusa de Myers si Briggs in 1920(MBTI), construind pe modelul initat de CC Jung, parintele psihanalizei, lunad in calcul  patru indicatori:

 • orientarea catre sine sau catre altii( introvertit/extrovertit): E/I
 • modul in care isi culege informatiile din mediu( senzorial/intuitiv) S/I
 • Modul in care ia decizii( rational/afectiv) R/A
 • Modul in care isi organizeaza viata si analizeaza oamenii( judicativ/perceptiv) J/P
 • Din aceste patru criterii au rezultat 16 tipologii de personalitate, folosind acronime din prima litera a fiecarei trasaturi si cele 8 de mai sus: ESRJ, ESRP, ESAJ, ESAP, EIRJ, EIRP, EIAJ, EIAP, ISRJ, ISRP, ISAJ, ISAP, IIRJ, IIRP, IIAJ, IIAP.

 

Sunt descrise foarte frumos si clar in cartea Patriciei Hedges, ” Personalitate si Temperament”.

Cunoasterea temperamentului este esentiala din mai multe motive:

 • te ajuta sa te cunosti mai bine, facand astfel corelatii cu alte aspecte care tin de personalitatea ta
 • te ajuta sa ii cunosti si sa iti intelegi mai bine pe cei din jur din prisma nevoilor lor esentiale si a motivatiilor
 • iti poti alege mai bine cariera pe care vrei sa ai, pentru fiecare dintre noi este capabil de erformanta in zona calitatilor si abilitatilor naturale, care vin la pachet cu temperamentul nostru
 • iti poti echilibra mult mai bine relatiile importante: relatia de cuplu, relatia cu memebrii  familiei si relatiile profesionale si sociale;
 • din perspectiva dezvoltarii personale, iti poti antrena caracteristici care tin de celelalte tipologii de personalitate, pentru un mai bun echilibru personal si pentru a-ti atinge anumite obiective in care ai nevoie de calitati de temperament pe care nu le ai in mod natural.

Temperamentul este ‘ cel care da culoare vietii noastre in timp ce caracterul da valoare’ spune pe buna dreptate o cunoscuta butada.

Deci, desi cunoasterea temperamentului este clar importanta si ofera multe insight-uri valoroase pentru intelegerea propriei vieti si a gasirii de motivatii pentru dezvoltare personala, caracterul este mult mai complex si mai important din perspectiva dezvoltarii personale, pentru ca aici chiar decidem noi cum vrem sa devenim. Si daca nu suntem multumiti, oricand putem sa facem schimbari, totul este sa avem motivatia potrivita si sa fim pregatiti sa platim pretul efortului pe care vrem sa il facem.

Cum aflam care este caracterul nostru? Foarte simplu, Ne uitam la ceea ce sunem si ceea ce facem. Opiniile si actiunile noastre, reflectate in comportamentul de zi cu zi sunt coordonatele care reflecta fidel caracterul nostru.

In plus, fie ca vrem, fie ca nu, intotdeauna vor fi oameni in jururl nostru care ne vor spune cum suntem. Egoisti sau altruisti, lacomi sau cumpatati, generosi sau zgarciti, rai sau buni, cinstiti sau mincinosi, aroganti sau cu bun simt, si listele pot continua…

Nimeni nu e obiectiv 100%, de aceea daca chiar vrem sa stim cum suntem, e bine sa facem o medie intre ceea ce credem despre noi si ceea ce spun altii despre noi.

Toate aceste trasaturi sunt strans legate de valorile noastre fundamentale si principiile de viata. Ele ne seteaza drumul, succesul sau insuccesul pe termen lung. Din pacate dinamica vietii de astazi si societatea moderna incearca sa ne manipuleze in sensul renuntarii la valorile fundamentale si adoptarii unei imagini sociale favorabile, bazate pe succes material.

Insa un caracter puernic este un caracter care stie sa isi pastreze coloana vertebrala si stie sa deceleze corect ce ii este benefc pe termen lung si ce nu. De multe ori, uitam si ne afundam in munca si urgentele vietii de zi cu zi si ajungem in situatii de dezechilibru. Daca nu ne sunt fatale si consecintele nu sunt ireversibile, inca mai putem redresa lucrurile.

Daca ne place cum suntem si ceilalti confirma ca suntem echilibrati, suntem in masura sa ii ajutam si pe altii in acest sens, atunci si numai atunci cand ne cer sprijinul. Pentru ca daca ne cer sprijinul, inseamna ca le-am castigat increderea, ingredient cheie in relatii, care se castiga numai dupa ce demostram integritate.