Ce este fericirea?
Cu toții credem că știm, cu adevărat, ce este fericirea. Dar oare chiar așa este? Noile teste ce masoară inteligența emoțională ii asociază conceptul denumit Indicatorul Stării de Bine Generale.
Ca atare, acest factor nu contribuie la scorul total al inteligenței emoționale; el este descris, mai degrabă, ca o imagine de ansamblu care încorporează autopercepția, optimismul, relaționarea interpersonală și auto-actualizarea. Profilul rezultat consideră fericirea un barometru al sănătății și al stării de bine la nivel emoțional.
Dr. Bar-On spune că fericirea este:
„abilitatea unui individ de a se simți satisfăcut cu propria viață, de a se bucura de sine și de cei din jur și de a se distra, o rezultantă a nivelului de satisfacere personală, a stării generale de mulțumire și a abilității individului de a se bucura de viață”.
Probabil cea mai însemnată concluzie la care a ajuns dr. Bar-On în urma a numeroase studii realizare este aceea că fericirea este un „produs secundar și/sau un barometru al nivelului individual de inteligență și de funcționare emoțională”.
Această definiție subliniază ideea că gradul personal de fericire este un indicator al funcționării inteligenței emoționale a individului. Cu siguranță, unul dintre cele mai importante concepte din aceeași definiție este satisfacția. Gradul personal de satisfacție în raport cu contextul prezent va avea o mare influență asupra capacității personale de a experimenta starea de fericire asupra întregii structuri a inteligenței emoționale.
Definiția din dicționarul Webster evidențiază existența unui continuum al gradelor de fericire ce pot fi experimentate:
„o stare de bine generalizată, caracterizată de o permanență relativă, de emoții predominant agreabile-care variază în intensitate de la o vagă mulțumire până la bucuria profundă și intensă de a trăi-și de o dorință naturală de a păstra continuitatea acestei stări”.
În cartea sa, Authentic Happiness, Martin Seligman aduce în discuție trei tipuri de fericire: „Viața Plăcută, Viața Bună și Viața Plină de Sens”.
Plăcerile simple, de obicei de natură fizică, tind să domine Viața Plăcută, concept pe care îl putem identifica și cu hedonismul. Acesta va presupune concentrarea pe maximizarea plăcerilor obținute în urma deținerii de bani, de alimente și haine, în același timp cu diminuarea durerii sau a suferinței de orice fel. Tendința actuală de a consuma în exces(consumerismul) este un exemplu grăitor pentru această strategie de obținere a fericirii.
Definiția lui Seligman pentru Viața Bună se centrează pe obținerea lucrurilor pe care oamenii și le doresc. Această strategie ar putea reprezenta un hedonism standard, cum ar fi un desert delicios, dar, de cele mai multe ori, va merge mai departe, cum ar fi dorința de a acumula cunoștințe sau avansarea în carieră. Dezvoltarea unei cariere poate fi îndeajuns de importantă pentru individ, astfel încât el să fie dispus să se confrunte cu disconfortul substanțial și chiar cu suferința ce pot fi cauzate de efortul susținut care este necesar pentru a atinge obiectivul propus.
Viața Plină de Sens presupune existența hotărârii de a face lumea un loc mai bun pentru ceilalți. În acestă strare a fericirii, oamenii încearcă să fie darnici. Viața Plină de Sens înseamnă trăirea plenară a vieții prin intermediul generozității.
Ce este fericirea pentru mine?
Cât de des ne spunem că ne-ar plăcea să fim productivi? Creșterea productivității presupune obținerea unor rezultate superioare în ceea ce privește atingerea obiectivelor și îndeplinirea dorințelor personale. Pentru unii oameni, aceste realizări de identifică atât de mult cu sentimentul de fericire, încât ele devin singurele criterii semnificative în viață. Pentru alți oameni, fericirea presupune niște condiții mai abstracte, privite din afara si foarte concrete, privite din interior, cum ar fi un mediu de viață sănătos sau pacea interioară.
Numeroasele studii realizate pentru a cerceta fericirea au stabilit conexiuni între fericire și alți câțiva factori, printre care sănătatea, evoluția satisfăcătoare a carierei și statutul de membru ce contribuie la evoluția organizației, a comunității sau a familiei de apartenență. Gradul personal de fericire afectează dezvoltarea și aplicarea tuturor aptitudinilor unui individ, bazându-se pe toate componentele inteligenței emoționale.
Ai prefera să fii fericit sau ai prefera să ai dreptate?
În fiecare zi , încearcă să observi cu adevarat gandurile despre fericire. Si despre dreptate. Situațiile în care simți că trebuie să ai dreptate ca să fii fericit. Alege să fii fericit și lasă pe mai târziu dreptatea. Vezi ce se poate întâmpla.
Seligman citează următorul proverb :
„Dacă vrei să fericit…
…pentru o oră, trage un pui de somn.
…pentru o zi, du-te la pescuit.
…pentru o lună, căsătorește-te.
…pentru un an, moștenește o avere.
…pentru o viață, ajută pe cineva.”
Ce fel de fericire îți dorești? Care este scopul tău în viață? Este foarte interesant cum aceste întrebări existențiale fundamentale ajung să fie vitale în alegerea celor mai eficiente strategii de construire a fericirii.
Arta fericirii
În cartea sa, The Art of Happiness , Dalai Lama spune că „scopul vieții este căutarea fericirii [..] (iar) fericirea poate fi obținută prin antrenarea minții. […] Fericirea depinde mai mult de starea de spirit a unei persoane, decât de evenimentele externe”.
Pentru a putea beneficia de avantajele creșterii gradului personal de fericire, trebuie să acordăm atenție dialogului nostru intern. Dacă vom fi hotărâți în legătură cu calitatea vieții și optimiști, beneficiile respective își vor extinde efectul asupra tuturor aspectelor vieții noastre.
În căutarea fericirii personale, în special atunci când se concentrează pe caracteristicile Vieții Pline de Sens, oamenii se opresc din graba cu care sunt învățați să treacă prin viață și își deblochează compasiunea interioară. Acest lucru declanșează o adevărată reacție în lanț; viața se va desfășura într-un ritm natural, în loc să se fragmenteze în diverse momente, fapt ce caracterizează lumea noastră mult prea agitată. Această relaxare la nivelul perceperii propriei importanțe ne va ajuta să integrăm cele două aspecte de bază – a fi și a face.
Mai multă fericire produce schimbări importante în ceea ce privește starea de bine fizic sau starea de bine generală de relaxare și susține o stare de spirit mult mai bună. Oamenii fericiți trăiesc mai mult și se bucură cu adevărat de timpul pe care îl au la dispoziție.