Flexibilitatea

 

Ce inseamna flexibilitate?

 

Dex-ul propune o definitie foarte scurta si clar:

” Proprietate de a se adapta la împrejurări; maleabilitate”.

Simplu, nu?!..La nivel de cuvinte! In realitate este un pc mai complicat si mai complex insa merita din plin abordat subiectul la nivel personal pentru ca este o abiliatte cheie de rezilienta personala.

Persoanele flexibile sunt rezistente și capabile să se redreseze atunci când vântul își schimbă direcția pe neașteptate. Oamenii cu flexibilitate mare ar putea fi comparați cu o salcie – ei se pot apleca mult sub bătaia furtunilor, în toate direcțiile, atunci când alți copaci, mai puternici solizi, ar putea rămâne fără ramuri. Rețeaua adâncă de rădăcini care susține salcia și care îi oferă această flexibilitate remarcabilă poate fi asemănată cu valorile fundamentale, profunde, care ghidează un individ sau o organizație. Atunci când ne folosim cu adevărat flexibilitatea, valorile fundamentale nu vor fi contrazise, deoarece acest lucru ar însemna pierderea legăturii cu rădăcinile ce garantează menținerea puterii, scopului și credibilității noastre.

Dicționarul Webster (1993) definește atributul „flexibil” prin

„a fi disponibil sau pregătit să cedeze sub influența altora (controlabil; rezonabil) și a fi caracterizat de capacitatea imediată de a face o modificare sau o schimbare, de plasticitate, maleabilitate, variabilitate și, adesea, de adaptabilitate (ce decurge din abilitățile enumerate) la situațiile noi”.

Sinonimele listate în dicționar sunt: elastic, rezistent, maleabil și suplu.

În definirea flexibilității, Stein și Book pun accent pe faptul că „această componentă caracteristică inteligenței emoționale se manifestă în abilitatea generală a individului de a se adapta la circumstanțe nefamiliare, imprevizibile și dinamice. Persoanele flexibile sunt capabile să se răzgândească atunci când dovezile sugerează faptul că se înșală”.

Oamenii flexibili sunt adesea caracterizați ca fiind adaptabili, ageri, deschiși și toleranți în privința diferențelor. Persoanele flexibile nu sunt dogmatice și nici nu cred că au dreptate întotdeauna. Iată și un exemplu cu privire la cum se pot influența reciproc două dintre cele 16 abilități ale inteligentei emotionale: fericirea și flexibilitatea.

Totuși, nu toate aspectele flexibilității sunt pozitive. Daca esti flexibil, unii te vor aprecia ca fiind adaptabil, altii ca oportunist. Câteodată, persoanele flexibile sunt descrise ca fiind manipulative, capricioase sau ca inspirând neîncredere. Președintele Clinton era foarte flexibil, fapt ce i-a adus mult succes, dar și numeroase critici. Era capabil să testeze o situație pentru a vedea până unde poate forța nota și apoi profita de orice ocazie pentru a o face. Era o strategie care viza obținerea unui progres oricât de mic mai degrabă decât menținerea unei atitudini rigide ideologic, care nu ducea nicăieri. Unii au apreciat această strategie, alții au condamnat-o.

Oamenii foarte flexibili pot fi văzuți ca indivizi care își compromit principiile pentru a fi pe placul autorității. Când aceste descrieri sunt corecte, comportamentul flexibil nu este inteligent din punct de vedere emoțional. Pentru a putea exercita flexibilitatea în mod corespunzător, este nevoie de claritate. În primul rând, ea trebuie aplicată în prezența concretă a testării realității, demonstrând considerație față de ceilalți și fără a compromite propriile valori. Astfel, ca și în cazul celorlalte abilități specifice inteligentei emotionale, flexibilitatea trebuie exercitată în funcție de contextul ce include toate aceste abilități. Nicio abilitate nu va funcționa cu succes în izolare.  Forma de manifestare eficientă a flexibilității presupune atât existența granițelor, cât și disponibilitatea pentru schimbare.

Adaptabilitatea la schimbare

Schimbarea este o constantă a lumii contemporane, mereu grăbită. Abilitatea de adaptare rapidă la schimbări este o caracteristică esențială a oamenilor de succes. Ea le permite să evite pericolele sau să profite cu promptitudine de factorii majori care influențează orice situație în care ei sunt implicați, în loc să rămână blocați într-o luptă dominată de Ego în privința modului în care ar trebui să stea lucrurile. Oamenii inflexibili se vor centra mai degrabă pe respectarea termenelor-limită decât pe obiectivul stabilit, răcind astfel relațiile dintre colegii de muncă, în loc să sprijine unitatea echipei.

Ai prefera să trăiești într-o lume a lui se cuvine/trebuie/se presupune sau ți-ar plăcea să fii liber să acționezi? Chiar dacă răspunsul este evident, întrebarea în sine reflectă oluptă reală, documentată în mii de cărți ce abordează tematica afacerilor sau a dezvoltării personale prin prisma adaptării la schimbare. Această nevoie de a îmbrățișa schimbarea și de a pune în valoare flexibilitatea personală nu ar exista dacă lumea contemporană, pe zi ce trece mai complexă, nu ar fi caracterizată de un flux constant de nou. Numeroase cărți scrise pe acest subiect dovedesc faptul că, sub numeroase forme și în tot felul de contexte, mulți oameni simt că e necesar să învețe cum se pun în practică modalitățile eficiente de a manifesta flexibilitate.

Futuriștii ne pun la dispoziție predicții uimitor de asemănătoare – toate se referă la o lume a viitorului aflată într-o permanentă schimbare( lumea VUCA) , care va fi percepută adesea ca stare de instabilitate. Prin urmare, putem conta pe faptul că abilitatea de a fi flexibil își va păstra, și în viitor, importanța crucială în viața noastră. Aceasta se dovedește a fi extrem de valoroasă, în special atunci când oamenii simt că schimbările sunt prea mari, ceea ce determină mai degrabă apariția tendinței de a fi rigid și de a ridica toate scuturile, în locul păstrării unei disponibilități pentru posibilitățile care ar putea să se contureze.

În practica Tai Chi, exersarea flexibilității începe cu o ușoară flexare a genunchilor, astfel încât să ne putem mișca în ritmul fluxului energetic. Acest lucru nu presupune renunțarea la stabilitatea noastră posturală, ci, în mod paradoxal, consolidarea ei. În același fel acționează și flexibilitatea pe parcursul interacțiunilor noastre. Oamenii de succes, atât cei din prezent, cât și cei din viitor, vor avea capacitatea de a fi ușor adaptabili și maleabili, în timp ce testează realitatea, își dezvoltă autoperceptia și acționează empatic.

În concluzie, printre rezultatele pe care le putem obține în urma dezvoltării abilităților specifice flexibilității se vor număra, cu siguranță următoarele:

❂ îmbunătățirea abilității de a te integra într-o lume care se într-un ritm rapid;

❂ mărirea eficienței – flexibilitatea îți permite să folosești cele mai utile informații pe care le ai la dispoziție, fără a te bloca în încercarea de a salva aparențele;

❂ înmulțirea șanselor de a fi fericit — realitatea va fi mai satisfăcătoare pentru că nu vei încerca să îți impui o realitate pe care circumstanțele nu o pot sprijini.

Strategii eficiente de flexiblitate cognitiva:

❂Aplică strategia de brainstorming atunci când te confrunți cu o provocare. Înainte de a începe să cauți rezolvări acordă-ți câteva minute pentru a te gândi, pur și simplu, la posibilitățile pe care le ai.

❂ Ține cont și de convingerile auto-limitative (de genul: „De obicei, fac greșeli când este vorba despre proiecte importante„) și de mecanismele de apărare (cum ar fi: „Trebuie să mă protejez de atacurile venite din partea tuturor superiorilor mei”). Încearcă să identifici ariile cu potential de dezvoltare in care iti poti cizela aptitudinile și să îti schimbe tiparele de răspuns pentru a ajunge la o mai mare flexibilitate.

In concluzie, despre flexibilitate:

Beneficiile aduse de creșterea flexibilității sunt cu adevărat uimitoare – mai multă libertate, mai puțină nevoie de a avea dreptate, echilibru în viață, muncă simplificată, mai puțin stres și mai puțină defensivă. Până și viața in sine ar putea mai lungă și mai fericită deoarece gândurile pozitive măresc sinteza de DHEA, acel hormon important care menține tinerețea organismului.

De asemenea, poți deveni un lider și un mentor mai bun cu ajutorul flexibilității. De fapt, flexibilitatea îți permite să nu îți mai bați capul cu lucrurile mărunte, iar asta înseamnă că te poți bucura mai mult de viață!