Ce reprezinta creativitatea ?

Autor: Niciun comentariu

june-11-colourful_summer__39-nocal-1920x1200_mO definitie completa si usor de asimilat ar putea fi aceasta : „Creativitatea reprezinta capacitatea de a afla idei, solutii si relatii noi, dar si aceea de a le utiliza intr-un fel nou sau de a le combina pe cele deja existente. De aceea, creativitatea contribuie la sporirea numarului variantelor dntre care se poate alege cea mai buna solutie.„( Karsteen Noack).

Ceea ce e si mai important de aflat despre creativitate este ca ea poate fi intalnita pretutindeni si fiecare om prin nastere, e capabil sa fie creativ.

La modul general, exista o perceptie total eronata ca e o calitate pe care o intalnesti doar la anumiti oameni , foarte putini, care debordeaza de imaginatie. Nimic mai fals. Cu totii suntem creativi si suntem produsul unei creatii extrem de elaborate.

E alegerea noastra daca ne percepem a fi sau a nu fi creativi si asta determina ‘setarile’ noastre si implicit comportamentul ulterior. Adica cel mai simplu exprimat, daca ne simtim creativi, suntem creativi si daca nu, nu. Fiecare om e ceea ce vrea sa fie.

Un alt mit fals, care decurge din primul : Creativitatea e apanajul geniilor, inventatorilor, muzicienilor si artististilor de orice fel. Ei da..sunt creativi si au demonstrat asta, noi…nu. Iarasi fals. Ne setam negativ si ne blocam astfel creativitatea gandindu-ne ca e un ‘dat’, un talent special si rar. Intr-adevar, oameni ca Picasso, Michelangelo, Brancusi, Michael Jackson, Walt Disney si toti inventatorii au dat dovada de foarte multa imaginatie si e foarte mult talent in spatele creatiilor lor.

Insa admiratia pentru ei niciodata nu trebuie sa eclipseze interesul sau convingerile despre propria noastra creativitate. Acest aspect ar trebui sa fie prioritatea noastra nr 1, pentru ca viata in sine e un produs al creatiei si creativitatea repezinta mai intai de toate, un motor puternic al vietii.

O alta perceptie trunchiata: Punem semnul de egalitate intre creativitate si originalitate. Nu. Originalitatea e un tip de creativitate bazata pe imaginatie. Imaginatia la randul ei se bazeaza pe vizualizare, o tehnica foarte utila de sporite a creativitatii. Insa in afara de originalitate exista multe alte tipuri de creativitate la fel de valoroase, doar ca uneori sunt mai putin spectaculoase.

june-11-free_sheeping__2-nocal-1920x1080Exista modele de creativitate pe care le admiram insa nu stim ca de fapt sunt produse ale creativitatii. Pentru ca se bazeaza mai mult pe emisfera stanga a creierului ,responsabila cu procesele de gandire, analiza, sintetizare logic a informatiilor.
De exemplu, cu totii ne miram de cate o persoana din cercul nostru care reuseste sa faca bine foarte multe lucruri intr-un timp scurt, fara sa aiba cine stie ce instruire sau sa faca tam-tam de ce realizeaza.
Ne intrebam cu totii ” Cum o reusi? ” ” Ca nu pare nici prea obosit, nici nu se da peste cap”. E simplu: e o persoana cu o puternica creativitate pragmatica, care isi gandeste fiecare pas in mod logic si sitematic, eficientizandu-si fiecare etapa si urmarind mereu atingerea scopului.

Nu e wow din punct de vedere al imaginatiei, dar nici nu e asta scopul de fiecare data. Scopul de multe ori e sa doar fim mai eficienti si cat mai pragmatici. Exista multe alte momente in care ne putem explora imaginatia la infinit!…

Concluzia e una foarte fericita, deci: cu totii suntem creativi si daca vom constientiza acest lucru si ne vom incuraja singuri sa continuam sa ne exploram acest potential urias, numai de castigat vom avea!