Independența

Despre ce vorbim?

Independența reprezintă abilitatea unui individ de a gândi pentru sine însuși, fără a fi influențat în mod excesiv de ideile, dorințele și sentimentele celorlalți. A fi independent nu presupune insensibilitate totală față de nevoile celor din jur sau față de rigorile sociale. Independența unei persoane se manifestă prin abilitatea de a supune unui filtru personal, atât informațiile primite de la alte persoane, cât și așteptările pe care aceștia ar putea să le aibă, pentru a ajunge la propriile valori și convingeri, pe baza cărora individul în cauză va lua anumite decizii și va acționa într-un anumit fel, deciziile și acțiunile având semnificație în propriul său context de viață

Gradul de independență considerat normal și felul în care se manifestă independența sunt puternic influențate de cultura de apartenență. Societățile orientale acordă mai multă importanță proceselor de grup decât nevoilor individuale, în timp ce culturile occidentale prezintă o tendință mai mare către independență. Personajul emblematic al americanilor, cowboy-ul, este o figură arhetipală a independenței.

Statutul de a fi independent este atât de important încât, pentru a-i demostra dezirabilitatea, serialul american de televiziune Star Trek: Next Generation a inventat o întreagă civilizație extraterestră numită Borg. Fiecare individ provenit din această civilizație era conectat la nivel neural cu toti ceilalți, funcționând pe baza aceleiași minți colective, conceptul fiind numit „minte-stup”. Lipsa lor completă de independență a creat un arhetip puternic, ce provoca repulsie audienței occidentale. Acest arhetip Bor, puternic respins de mentalitatea occidentală, reafirmă atașamentul occidentului față de conceptul de independență.

A gândi și a acționa independent față de ceilalți poate fi dificil. Adesea, a fi independent presupune mult curaj, pentru că anumite acțiuni ale unui individ îl pot poziționa pe acesta în afara grupului, crescându-i astfel vizibilitatea și expunându-l privirilor celor care fac parte dintr-un colectiv. Conceptul de „gândire de grup” se referă la tendința de conformare la valorile și etica celorlalți. Aflându-se la polul opus față de independență, „gândirea de grup” nu permite manifestarea individualității.

Definiția dată în dicționarul Webster (1993) pentru atributul de „independent” afirmă faptul că aceasta presupune „a nu fi subiectul contolului altora, nici prin a fi subordonat, nici prin a fi afiliat sau integrat unui grup mai mare supus controlului”.

De ce ar trebui să ne intereseze?

Independența presupune abilitatea de a sta pe propriile picioare și de a avea încredere în rațiunea personală, reflectând nivelul autoîncrederii și gradul de disponibilitate în asumarea de riscuri. De asemenea, independența este un factor-cheie în leadership. Ea va crește nivelul de eficiență în orice situație, atât pentru un managen de multinațională, cât și pentru un supervizor al unei echipe restrânse, pentru un părinte sau pentru un voluntar într-o organizație comunitară și, de fapt, pentru orice om care vrea să își conducă singur viața.

De asemenea, independența este foarte importantă în dinamica grupurilor, în special atunci când manifestarea ei ia în considerare procesele de grup, fiind aplicată în sprijinul colaborării. Grupul va aprecia acel membru capabil să ia inițiativă și să demareze o serie de acțiuni, incluzându-i pe ceilalți în activitate, dar și contribuind personal la eforturile colective ale echipei.

Cum se poate dezvolta?

Încearcă să îți dai seama când și în ce contexte din viața ta eziți să îți manifești independența. Identifici o tendință generală sau, mai degrabă, o tendință ce apare în anumite circumstanțe sau în raport cu anumite persoane? Explorează motivele care te împiedică să îți exprimi liber independența. Te preocupă faptul că oamenii ar putea crede că nu ești „de treabă” sau că se vor supăra pe tine? Ar putea încerca cineva să îți conteste poziția sau ideile? Pune aceste întrebări și clientului sau clienților tăi.

Încearcă să evaluezi riscurile de a acționa independent. Dacă ai mai mult de câștigat prin afirmarea independenței (respect de sine, încredere, o mai bună colaborare în echipă), încearcă să structurezi etapele unui plan pentru a sprijini consolidarea independenței. Dacă te vei ține de acest plan, vei ajunge la concluzia că îți poți înfrunta temerile cu privire la independență, dezvoltându-ți, în același timp, capacitățile. Același lucru se poate întâmpla și cu clienții tăi, pe măsură ce îi conduci în această direcție.

Bucuria independenței

Adu-ți aminte cum a fost atunci când ai mers prima dată pe bicicletă:

  • La început, bicicleta avea roți ajutătoare, care au fost mai apoi îndepărtate.
  • Ai trecut prin momentul în care trebuia să mergi doar pe două roți, iar unul dintre părinții tăi încerca să țină șaua bicicletei ca să nu te dezechilibrezi în timp ce pedalezi.
  • Într-un final, ai reușit și ai experimentat libertatea de a merge pe bicicletă fără nici un fel de ajutor! Ce de emoții!

Ajut-l pe client să rememoreze acest episod și, apoi, întreabă-l ce s-a schimbat în privința încrederii în sine ca urmare a acestei experiențe.

Ce câștigăm?

O persoană care își manifestă eficient independența va avea satisfacția de a acționa conștient în virtutea eticii personale și a propriilor valori, rezistând presiunilor de a se conforma într-un mod nesănătos. Aceste persoane nu pot fi doar niște marionete. Atunci când un individ își respectă propriile credințe și intuiția, tendința de a răspunde independent este consolidată. În situații de criză, acel individ va avea curajul să înfrunte eventualele provocări.