Inteligenta emotiilor

Autor: Niciun comentariu

Cel mai mare si mai fascinant mister al vietii este sinele nostru”
Oscar Wilde

dezvoltare personala workshop comunicare Spring Events (3)Un element esential al inteligentei emotionale este autocunoasterea. Este un proces complex si poate parea ambiguu. Pentru ca privit intr-o sectiune scurta de timp, nu ne spune mare lucru.

Nu este vorba de a face alegeri simple si evidente ci e un parcurs lent in interiorul nostru. Este ca si cum ai desface o ceapa, foaie cu foaie si pe masura ce te apropii de miez, te simti din ce in mai confortabil cu tine insuti.

Pentru ca fiecare noua etapa inseamna o mica victorie reala in dezvoltarea ta personala. Fiecare victorie iti da un plus de incredere si de forta ca poti sa mergi mai departe si sa rezolvi lucruri si mai grele. Ca un sportiv olimpic care isi depaseste propriile recorduri.

E obligatorie autoconstientizarea? Nu. Insa daca nu o facem, din cand in cand, emotii negative netratate si lasa-te sa zaca un timp in subconstient, erup apoi ca niste vulcani furiosi. Pentru ca nimic nu stagneaza, totul e intr-o transformare continua.

Iata cativa pasi concreti pe care ii putem constitui intr-o strategie de constientizare:

dezvoltare personala workshop comunicare Spring Events (1)1. Nu-ti mai trata emotiile ca fiind bune sau rele.

Facem greseala de multe ori ca ne catalogam emotiile ca fiind bune sau rele. De exemplu, daca simtim vinovatie, o catalogam ca fiind ceva rau pe cand entuziasmul pare sa fie bun. In primul rand ca lucrurile nu stau de multe ori asa. De multe ori vinovatia are o baza realista, de exemplu am nedreaptatit pe cineva si atunci vinovatia e un semn bun si e primul pas inspre a rezolva problema. Iar entuziasmul e bun in doze mici. Altfel, el reprezinta o supraevaluare a avantajelor unei situatii si o ignorare sau minimizare a celor negative.

Iar in al doilea rand, daca ne judecam emotiile, ignoram mesajele pe care ni le transmit. Le blocam sau le distorsionam. O emotie ne transmite informatii foarte importante despre noi sau despre ceilalti. Asa ca o detasare e mai mult decat benefica ca sa nu pierdem esenta lucrurilor.

2. Observa impactul emotiilor tale asupa celorlalti.

Exprimarea emotiilor noastre este ca aruncarea pietrelor in apa. Ele formeaza cercuri de reactii, care se amplifica reciproc.

De exemplu, agresivitatea unui manager poate inhiba creativitatea tuturor celor din echpa lui. Energia creata de emotiile lui propaga o atmosfera ostila. Toti sunt prudenti si conservatori, de teama coercitiilor.

Asa ca depinde de noi ce efecte vrem sa producem in jur.

3. Plonjeaza din cand in cand in propriul disconfort

Fugim de disconfort. Amanam analiza lui asa cum amanam sa facem curat pe balcon sau intr-o debara:) Si desi ne enervam ca de cate ori cautam pe acolo diverse pierdem timp, tot mai amanam un pic, invocand mereu scuze, in top fiind celebra lipsa de timp.

In mod similar disconfortul personal creaza un sentiment ostil. Insa daca avem curaj sa plonjam in el, deja avem informatii importante despre noi in termini de ce trebuie sa schimbam ca sa ne fie mult mai bine. Sa fim mult mai in favoarea noastra.

4. Constientizeaza efectele fizice pe care ti le creaza emotiile

Emotiile aduc mereu reactii fizice. Mai ales cele negative. Puls crescut, incordare a muschilor, inrosirea fetei, postura de agresivitate sau frica sau respingere. Ajuta mult analiza lor pentru ca reactiile apar chair inainte de constientizarea mentala. Afli in felul asta un pic mai repede ce, cum si de ce.

5. Vezi ca pe ce butoane te apasa oamenii cand te enervezi la culme

Aproape fiecare din nou are momente cand chiar se enerveza tare. Fie isi manifesta exterior furia sau si-o mascheaza prin zambete ostile insa o resimte cel putin la fel de puternic. E important sa stim ce ne scoate din sarite. Asta ofera informatii foarte utile despre propriile defecte pe care nu ni le acceptam, indiferent ca sunt manifeste sau doar la nivel de subconstient.

dezvoltare personala workshop comunicare Spring Events (11)6. Urmareste-te indeaproape

Introspecteaza-te din cand in cand. La inceput o sa o faci constient, si pare un efort, apoi iti intra in reflex si se intampla automat. Ajuta la auto-diagnosticare.

Eu uneori ma trezesc fredonand colinde desi nu e Craciun:) Atunci imi dau seama imediat ca sunt foarte stresata. Colindele sunt pentru mine, ca si pentru multi oameni, cantece care iti induc o stare de relaxare, de vacanta de iarna asa ca functioneaza ca o incercare de echilibrare a situatiei.

7. Noteaza-ti emotiile.

Daca reusesti sa iti tii un jurmal scris intr-un carnetel sau pe un blog, ajuta mult la limpezirea gandurilor si decantarea emotiilor.

8. Nu te lasa pacalit de o stare proasta.

Toata lumea are stari proaste din cand in cand. Sunt zile in care parca totul merge prost si de fapt asa si e, cel putin de la punct incolo, pentru ca ne imprimam propria gandire negativa in tot ce facem. Nu e bine sa ne lasam prea mult dusi de val, sa nu generalizam ca „nimic nu merge bine” si mai ales, sa nu luam nici o decizie importanta in astfel de momente.

9. Nu te lasa pacalit de o stare buna

Starile foarte bune sau euforice sunt la fel de pacalitoare ca si cele bune. Nici acum nu e momentul de decizii majore pentru ca putem lua hotarari pripite pe care sa le regretam amarnic dupa.

10. Nu rationaliza orice

Nu te intreba la tot pasul “ De ce fac asta? “. Intrebarea e foarte ok in esenta, arata un spirit introspectiv, insa tot ce-i mult strica. Daca rationalizezi totul, emotiile scad intensitate si pierzi momente frumoase. Uneori, e bine sa te lasi un pic dus de val si sa faci ceva ce simti, desi logic nu prea ai mare explicatie.

De exemplu, daca te apuca sa canti la un moment dat, nu te opri gandindu-te” De ce sa cant? La ce ma ajuta asta?”. Poate e un moment de bucurie si liniste sufleteasca si merita sa te bucuri fara ‘argumente’.

dezvoltare personala workshop comunicare Spring Events (6)11. “Viziteaza-ti” valorile

In mod aparent paradoxal, pentru multi oameni ceea ce cred ei ca sunt valorile lor nu coincide cu realitatea. Nici nu mai intra in discutie diferenta dintre gandire si declaratii:)

Fara sa vrem, ne pacalim singuri aici de multe ori. Asta pentru ca insusi cuvantul valoare te duce cu gandul la calitate, deci automat ceva pozitiv. In realitate, valorile sunt ceea ce ne definesc pe noi ca oameni ca si paradigme de gandire si comportament. De exemplu pentru un hot valorile de baza sunt banii,manipularea si miunciuna.

Daca vrei sa stii care iti sunt cu adevarat valorile, atunci fa o analiza intr-un tabel simplu cu doua coloane, in care in prima treci valorile care consideri ca te caracterizeaza si in a doua principalele realizari si insatisfactii din ultima vreme. Diferentele sau asemanarile dintre ele te vor ajuta sa identifici adevaratele tale valori.

12. Urmareste-ti emotiile pe care ti le creaza filmele si cartile

Toate emotiile provocate de filme si carti au o mare legatura cu sentimente de speranta, frica, bucurie precum si blocaje asa ca ele sunt un baromentru bun asupra psihicului nostru. Daca le notam, o sa vedem multe exemple care au aceleasi elemente comune, deci zone in care putem sa lucram asupra noastra.

13. Cauta feedback

Stim prea bine ca nicodata nu vom fi perfect obiectivi, ci mai degraba subiectivi. Asa ca e bine sa cerem feedback. O sa aflam lucruri interesante despre noi si mai ales despre perceptiile altora asupa noastra. Nici ceilalti nu vor fi mai obiectivi ca noi insa adunam alaturi de propriile perceptii elemente componente ale personalitatii noastre.

14. Vezi cum reactionezi la stres

Stresul ne indica principalele noastre fobii. Reactionam exagerat pentru ca ne e frica sa nu se intample anumite lucruri: sa pierdem bani, sanatate, imagine, credibilitate, relatii sau alte alte resurse importante. Stresul ne indica aspecte si caracteristici pe care le consideram cu adevarat valoroase.

Departe de a epuiza solutiile, aceste 14 puncte ne indica cum sa ne cunoastem mai bine. Cu cat ne vom cunoaste mai bine, cu atat vom gasi solutii mai porivite pentru a face ca emotiile noastre sa fie resurse de energie, de iubire de sine si adevarati catalizatori ai evolutiei pe care am ales-o.

dezvoltare personala workshop comunicare Spring Events (5)

“ Cea mai mare provocare a vietii nu este sa cauti dragostea ci sa gasesti si sa elimini barierele pe care ti le-ai construit ca sa nu o vezi.” Rumi