Extrovertit sau introvertit?…

Autor: , , , , , Niciun comentariu

tipologie personalitate- extrovertit sau introvertitTeoretic stim cu totii cum sunt extrovertitii si cum sunt introvertitii.:) Practic, de multe ori ne pacalim..:)

Impartirea in cele doua tipologii are la baza teoria lui Hans Eysenck , care a impartit tipurile de temperament in doua categorii, carora le-a atribuit o caracteristica importanta sub forma neuroticism-ului, pe care a masurat-o prin doua dimensiuni: stabil si instabil, obtinand astfel patru protipuri de personalitate. La aceasta teorie, a mai adaugat o noua dimensiune si anume psihoticismul, pentru analiza trasaturilor comune pe care oamenii le au cu personalitatile psihotice.

Asta nu inseamna neaparat ca o persoana cu un scor mare in aceasta directie este automat psihopata ci doar ca in anumite contexte, sub anumiti stimuli, poate deveni.

La polul opus, astfel de persoane au un nivel de creativitate foarte ridicata, exemple celebre in acest sens fiind Van Gough si matematicianul John Nash.

Cum recunoastem cu usurinta un introvert si un extrovert?

Pare simplu insa de multe ori ne pacalim, mai ales cand ii analizam pe cei din jur.

In general cand vedem o persoana timida, aproape automat o catalogam ca fiind introvertita iar cand vedem o persoana foarte vorbareata,instantaneu  ne gandim ca e extravertita. Lucrurile nu sunt chiar asa cum par. De multe ori extravertitii sunt timizi si de multe ori introvertiti pot fi foarte vorbareti.

Nu genul asta de aparente reprezinta indicatorii de baza pentru determinarea celor doua tipologii ci mai degraba alti factori trebuie luati in calcul.

Si anume:

  • Modul in care se energizeaza
  • Extravertitii se energizeaza din contexte sociale, zgomotoase, cu multa lume
  • Introvertitii se energizeaza petrecand timp singuri, cu gandurile lor
  • Modul in care se motiveaza si isi stimuleaza performanta in munca:
  • Extrovertii: Prin discursurile lor si ideile schimbate cu altii, in cele mai uzuale sau neobisnuite contexte posibile
  • Introvertii: Prin rezultate construite din munca sistematica, de care isi amintesc pentru a-si creste nivelul de energie
  • Modul in care isi contruiesc structurile din viata lor, indiferent ca discutam de rationamentele de gandire sau grupurile de prieteni:
  • Extrovertitii construiesc in largime, avand o retea orizantala cat mai larga, diversitate de idei, multi prieteni. Totul este rapid si efervescent, pe cat posibil multi-tasking, fara sa aprofundeze nimic si nici o relatie
  • Introvertiti construiesc in adancime, prefera putini prieteni dar buni iar rationamente de gandire si comportament se intampla tot in adancime. Iubesc lucrurile facute sistematic, serial, cu pasi bine organizati, monotorizati, evaluati, totul e privit serios si cu multa gandire de analiza

Extrovertii prefera sa de extinda cu multe idei, proiecte, discutii, relatii, prieteni, cunostinte, orice. Nu stau sa intre in prea multe detalii. Sunt foarte atrasi de idei noi, de a face conexiuni, de a cunoaste oameni noi. Numai gandul ca trebuie sa faca research despre o problema, sa stabileasca cauze, corelatii, sa vada istoricul, sa masoare, sa cantareasca, sa testeze…ii oboseste la maxim! Inseamna prea multa munca si prea putina distractie. Ei prefera spontaneitatea si noutatea.

La polul opus, introvertul vrea sa faca cat mai multe masuratori, sa se documenteze, sa fie sigur pe ce spun si fac, ca sa isi simta cu adevarat utilitatea. De asta prefera sa sape sistematic si apoi sa tot proceseze si sa aseze fiecare element, fiecare detaliu in cutiuta lui. Sunt ideali ca si cercetatori, perseverenti si neobositi.

Dorinta de a fi sau de a face:

Introvertitii sunt oamenii care prefera SA FIE, sa devina, sa fie centrati pe ei 100%

Extrovertitii sunt oameni care prefera SA FACA, nu sa se gandeasca foarte mult, considera ca e prea multa pierdere de timp daca stai sa reflectezi ce esti, ce-ai facut si cum vrei sa devii mai departe

Introvertii au tendinta naturala de a fi si de a reflecta. De a contempla, de privi retrospetiv si in persectiva. Cu tot focusul pe ei insisi. Cine vor fi, in ce se vor transforma.

Extrovertii au tendinta de a face. Ei se simt utili si productivi cand emit cat mai multe pareri, idei si apoi le pun in practica.

S-a facut un studiu de catre un grup de cercetatori in Australia acum cativa ani, pe un grup de 160 de participanti, alesi pe cele doua tipologii, sa vada care este modalitatea cea mai buna de a-si dezvolta creativitatea. Concluzia a fost ca pentru extravertiti cea mai buna solutie a fost un training cu multe activitati noi iar pentru cei introvertiti cea mai buna solutie a fost relaxarea pasiva. Atunci si-au limpezit ei gandurile si au gasit cea mai buna solutie.

Cum descoperim cine e extrovertit si cine e introvertitModul in care isi petrec timpul liber:

Extravertiti prefera locuri cu multi oameni, petreceri, cluburi, restaurante, iesiri cu prietenii, activitati distractive, sportive, etc

Introvertiti prefera intimitatea familiei intr-un loc frumos si linistit, si de multe ori delectandu-se cu hobby-urile lor preferate : pictat, desenat, scris, citit, filme, diverse indemanari practice sau visat pur si simplu, ei adora sa aiba momente de visare, introspectie,departe de zgomotul cotidian.

 

Ce stimuli isi aleg fiecare pentru a lucra mai bine?

Extrovertiti aleg de obicei muzica, si la un volum destul de mare.  Asa se concentreza ei mai bine. Daca sunt intrerupti, nu ii deranjeza si nu se defocuseaza deloc.

La polus opus, introvertitii prefer sa munceasca in liniste. Spatiile open-space nu sunt deloc pe placul lor si se concentreaza foarte greu acolo.

In mod similar, s-a facut un studiu pe cele doua tipologii ca se verifice aspectul de mai sus si li s-au pus casti pe urechi, in timp ce li s-a dat ceva de lucru, cu mentiunea ca daca vor sa modifice volumul din casti, pot sa o faca.  Ce s-a intamplat?  Introvertitii au ales sa dea zgomotul la minim sau sa-l inchidade tot.

Apoi, tuturor li s-a modificat volumul din casti in felul urmator: Extrovertitilor li s-a micsorat volumul iar introvertititlor li s-a marit. Concluzie: fiecare a avut o scadere in concentrare.

 

Modul in care se manifesta in grupuri mari:

La intalnirile de business pot sa vezi cu usurinta care sunt de tip. Extrovertitii prefera grupurile mai largi, sa vorbeasca cu mai multi oameni in acelasi timp, vorbesc mai tare, gesticuleaza mai mult iar dupa intalnire vor sa-si faca debrifieng tot in grupuri, ca sa isi clarifice gandurile.

Introvertitii sunt un pic mai stingeri, de obiecei sunt angrenati in discutii unu-la-unu, nu sunt fani ai discutiilor coloviale, superficial (small talk) de altfel uzuale si firesti la astfel de intalniri, in pauze. Dupa ce se termina intalnirile, ei nu stiu cum s-o zbugheasca mai repede si preferabil singuri, pentru ca sunt epuzati.

Fiecare tipologie are farmecul ei si daca stim sa apreciem oamenii prin prisma diversitatii si a plus-valorii pe care o aduc prin calitatile lor unice, vom sti sa valorizam aceste diferente pentru binele fiecaruia dintre noi.