Leadership personal

Leadership-ul personal reprezinta abilitatea de a-ti conduce corect propria viata, cu un plan coerent, in deplina congruenta cu valorile si principiile tale fundamentale, cu scopuri bine definite, intr-un cadru de echilibre pe mai multe planuri de viata.

workshop aranjamente florale

Poti fi lider de oameni sau nu. Daca esti sau vrei sa devii, este esential sa ai leadership bun personal. Daca nu esti facut sa fii lider de oameni, leadership-ul personal ti se aplica in egala masura, daca vrei sa evoluezi.  Pentru ca nu vrei sa fii doar un executant mai obiedient sau mai autonom, ci unul cat mai eficient si mai strategic in raport cu planul tau profesional,  si consideri ca primul sau sef este tu insusi. Mai exigent decat managerul oficial, si mai interesat de evolutia/involutia ta profesionala si personala decat oricine altcineva.

Deci, oricum ai fi, in orice context, daca nu stii sa te conduci pe tine, cu siguranta nu o vei face foarte bine nici cu altii. Iar daca ei nu vad in tine un exemplu personal, cu greu ii poti motiva. Sau ajuta. In avion, pasagerii cu copii sunt sfatuiti ca in caz de urgenta, ei sa isi puna primii masca de oxygen si apoi sa faca acelasi lucru si pentru copii. De ce? Ca daca ei nu sunt in siguranta, nu ii pot ajuta nici pe cei mici.

De ce avem nevoie pentru un bun leadership?

  1. Un scop foarte bine definit. Cu obiective setate clar, cu un plan de actiune bine si coerent formulat. Ce? Unde? Cand? Cu cine? Cum masor?  Sunt intrebari-laitmotiv in alcatuirea acestui plan. Cu cat stabilim mai bine ce vrem, cu atat vom fi mai motivati sa ajungem acolo, sa depasim obstacolele si sa nu ne pierdem pe parcurs.

 

  1. O motivatie de fier. Care ne este motivatia? O motivatie intrinseca foarte puternica este cruciala pentru un bun leadership. Nu avem nevoie de motivatie extrinseca pentru leadership. Daca aceasta motivatie nu este in noi si tot noi sa ne-o alimentam, nu putem vorbi de leadership personal.

 

  1. Un mediu foarte bun. Daca nu ai un mediu bun de unde sa iti culegi date, informatii, sa afli lucrurile care te pot ajuta in sensul scopurilor tale, nu ai cum sa te dezvolti. Daca iti consumi inutil  timpul cu oameni sub nivelul tau de aspiratii, ai toate sansele sa te pierzi in mediocritate. Unde sunt? Cu cine sunt? La ce ma poate ajuta mediul meu de acum? Sunt intrebari foarte importante care te ajuta sa realizezi daca esti pe drumul cel bun sau nu din perspectiva unui mediu adecvat. Deci ai nevoie sa iti asiguri acces la resurse potrivite: cursuri de dezvoltare personala, de antrenare de abilitati de ledership, aflarea de informatii privind diverse stiluri de leadership, testarea pe cat posibil a tot ceea ce inveti si acumulezi, sunt elemente de maxima importanta.

 

  1. Timpul alocat pentru exersarea abiliatilor de leadership si dobadirea experientei in acest sens. Admiram cu totii oamenii care fac performanta, indiferent de domeniu. Pare ca succesul lor vine natural insa nu ne gandim de multe ori la miile de ore de munca, efort, durere fizica, sacrificii facute ca sa ajunga acolo. Munca este elementul care face diferenta de multe ori intre un om care ajunge la un nivel notabil  de performanta si altul care are mari aspiratii insa doar vorbeste de ele si actioneaza sporadic, convins fiind ca talentul natural compenseaza munca.

 

Tot timpul este resursa cheie pe care un lider innascut o aloca analizei faptelor sale. In fiecare zi luam zeci de decizii. Care sunt bune? Care sunt proaste? Cum le cunatificam efectul, cum le punem cap la cap ca si rezultate? Toate corelatiile ne duc de multe ori la ajustari, ceea ce nu e nimic rau pentru nu trebuie sa fim fixisti in ceea ce ne-am propus din capul locului, nu asta inseamna hotarare. Hotarare inseamna sa fii perseverent scopului final, atat timp cate el te reprezinta insa inseamna si flexilibitatea de a-ti adapta tot planul in asa fel incat sa devii mai eficient si mai congruent cu tine insuti.