Limbajul corpului cand mintim sau suntem mintiti

ateliere dezvoltare personala  Spring Events limbajul trupului minciuna (9)Minciuna este una dintre cele mai frecvente paradigme de comportament pe care le care intalnim in interactiunile noastre sociale. Cu toate astea, multi oameni reusesc sa ne minta, de cele mai multe ori pentru ca nu suntem suficient de atenti la limbajul nonverbal al celuilalt.

Iata cateva semnalmente, ca sa o recunoastem cu usurinta:

In general o persoana care minte te va incuviinta la tot pasul ca sa iti reduca vigilenta, insa in timp ce vorbeste fruntea poata sa i se increteasca in riduri orizontale iar sprancele sunt mai arcuite ca de obicei.

In acelasi timp, la nivelul ochilor remarcam multe diferente. Se spune ca ochii sunt oglinda sufletului, asa ca multe persoane evita sa minta stiind ca ochii ii vor da de gol. Sunt persoane care se vor feri astfel sa ne priveasca in ochi, simtind culpabilitate interioara insa sunt si foarte multi oameni care incearca sa ne minta privindu-ne fix in ochi. Privirea lor e foarte fixa, inexpresiva si rece. Alt detaliu: unii oameni clipesc mai des, altii mult mai rar ca de obicei.

Privirea este indreptata catre noi si apoi in dreapta: dreapta sus indica IMAGINI inventate, dreapta lateral, la nivelul ochilor indica SUNETE inventate iar dreapta jos, SENZATII inventate. ( „M-am simtit ingrozitor cand mi-a spus asta’)

Alte persoane atunci cand mint, isi inchid ochii teatral. In realitate trag de timp, e un alt mod ca sa-si fereasca privirea si in plus vor sa para patrunsi de ceea ce zic, ca si cum ar incerca in acelasi timp sa se convinga si pe ei insisi de minciunile pe care le indruga:)

Gura e si ea foarte expusa in cazul minciunilor. Apar grimase involuntare, un colt al gurii, indeosebi cel drept se lasa in jos, zambetul devine foarte fals, fortat, se misca doar muschii gurii. La polul opus, un zambet autentic se reflecta la nivelul intregii fete, inclusiv in expresia ochilor.

Unii oameni isi umezesc buzele pentru ca minciuna provoaca o senzatie de uscaciune in aceasta zona. Altii se trag usor de buza de sus, simbolic asociata cu minciuna.

La nivelul nasului apar mancarimi. Sau atingeri involuntare. La fel si in cazul urechilor, mai ales lobul stang.

Alte expresii ale corpului cand cineva minte:

– e mai multa miscare in partea stanga a corpului decat in cea dreapta, reflectand astfel actiunea emisferei drepte, responsabila printre altele de imaginatie si minciuna.
– gesturi contradictorii: de exemplu indicam cu degetul aratator intr-o parte si si privim in partea opusa
– ridicare din umeri sau dat din cap in semn de nu, desi spunem lucruri la modul afirmativ
– retragerea corpului pe spate, in semn de ascundere

Gesturi ale mainilor: Sunt folosite instinctiv pentru a plasa obiecte de catre mincinos intre el si interlocutor(i); schitarea literei O cu mana stanga, compusa din degetul mare si aratator; bratul stang indoit la spate; postura fluturelui( mainile stau la spate impreunate la nivelul cefei); maini bagate in buzunare, incatusarea incheieturilor, degete mari care se suprapun la nivelul buricelor sau dimpotriva sunt indepartate la maxim in timp ce restul degetelor sunt incrucisate.

Reactii la nivelul picioarelor: incrucisare la nivelul coapselor sau al gleznelor, tensiune.

Aceastia sunt mincinosii ‘clasici’. Exista si mincinosi ‘consacrati’ care nu tradeaza nici un gest de mai sus cu exceptia privirii reci, robotice. Sunt in general oamenii care stiu limbajul trupului si fac eforturi sa-si coordoneze tot corpul, din cap pana in picioare. Chiar si asa, sunt diferiti fata de cum sunt de obicei si iti pot trezi suspiciuni daca esti un pic atent(a).

In esenta, daca suntem mai vigilenti in privinta limbajului corpului, vom detecta mai rapid si semnalmentele frecvente ale minciunii pentru a evita sa suportam consecintele cel putin neplacute pe care ni le provoaca.