Limbajul corpului in furie si agresivitate

ateliere dezvoltare personala  Spring Events limbajul trupului furie (2)Diferenta dintre furie si agresivitate se refera de cele mai multe ori la durata. Furia e o emotie de moment in timp ce agresivitatea poate dura un timp sau chiar se poate permanentiza.

Limbajul nonverbal ce reflecta o furie/ agresivitate mascata este dat de o stare generala de incordare in care de multe ori vrem sa parem mai mari si mai puternici decat suntem pentru a indeparta efectele negative ale situatiei care ne-a provocat atat de mult disconfort.

Semnalmente:

– pumni stransi in diverse ipostaze, evident ascunse ori sub barbie, sub palma celeilalte maini, in buzunare;
– un pumn rasfirat, intins pe toata fata, ceea ce indica o furie difuza, indreptata catre toata lumea;
– degetul mijlociu,in special cel drept care semnifica stima de sine( amenintata), evidentiat insa nu in clasicul gest vulgar, ci in diverse alte posturi deghizate: apasa pe coapse sau pe masa sau strange antebratul mainii opuse;
– muschii bratelor incordati;
– maini care acopera gura, ca o gest de acoperire a unor tipete
– partea dreapta a corpului( masculinitatea) mai evidentiata decat stanga;
– maxilare incordate;
– buze stranse, rigide;
– limba peste dinti, avand gura inchisa, dintii semnificand agresivitate;
– privire scurta, intensa, scrutatoate;
– corp incordat si indreptat in fata, pozitie de atac;
– piciorul drept mai in fata;
– maini in buzunare, evitand astfel sa loveasca direct; uneori cu degetele mari scoase in exterior, gestul exprimand agresivitate sexuala.

In anumite cazuri, nu ne dam seama de la inceput de furia mascata a cuiva pentru ca e insotita de zambete insa la o privire un pic mai atenta vedem ca zambetele sunt fortate iar corpul oricat de controlat ar fi, e foarte tensionat.