Limbajul trupului

Autor: Niciun comentariu

spring events atelier comunicare body languageLimbajul trupului sau body-language in engleza, e foarte important pentru a decodifica cu usurinta emotiile personale si ale celor din jur.

Desi stim ca 93 % din comunicare se face nonverbal si doar 7% verbal, cu totii facem de multe ori greseala sa ne concentram prea mult asupra propriilor cuvinte si trairi iar in ceea ce-i priveste pe ceilalti ne focalizam asupra limbajului verbal si elementelor adiacente gen ton si stil de conversatie.

In realitate esentialul nu sta in cuvinte ci in gestica. Cuvintele le putem manevra cu usurinta insa limbajul corpului va fi mult mai greu de codificat pentru ca implica multe detalii care de cele mai multe ori se manifesta involuntar.

Daca il stapanim, e un mare castig pentru ca vom avea multe informatii in plus legate de interactiunile noastre sociale. Suntem implicati in foarte multe tipuri de relationari: la munca, acasa, in familie, in cercurile de prieteni, rude, cunostinte si apoi masa de necunoscuti pe care ii vedem zilnic… Fiecare noua interactiune ne trezeste alte emotii, simpatii, antipatii si asta se reflecta in limbajul corpului nostru, cu toate ca ne straduim sa ascundem o parte din ele, mai ales cele negative.

Intotdeauna insa, oricat am incerca si oricat de bine am stapani simbolistica gesturilor noastre si mai ales a emotiilor negative, o parte din ele vor trece de autocontrolul nostru si ne vor reflecta starea de spirit.

Asa ca avem multe motive ca sa stim mai multe despre acest subiect, permanent actual. Ne ofera foarte multe informatii despre celalalt si mai ales despre nivelul lui de autenticitate. In timp ne ajuta sa ne dezvoltam atentia pe multe planuri si sa devenim mai vigilenti, fara a face mari eforturi. Invatam sa discernem mereu dincolo de cuvinte si sa ajungem la esente,la adevar.

Exista sute de gesturi care au fost explicate pana acum de specialisti in psihologie si sociologie si cu siguranta am vrea sa stim cat mai multe din ele insa insa e bine de cunoscut cateva aspecte care stau la baza lor, ca sa le retinem apoi mult mai usor :

– creierul uman e impartit in doua emisfere: emisfera stanga care e responsabila de toate procesele de gandire, analiza rationala si logica iar emisfera dreapta e responsabila de emotii, sensibilitate, sentimente, creativitate si imaginatie. Pana la nivelul gatului, toate organele externe au acelasi corespondenta, sprancene, ochi, nas, gura. Exemplu: Daca vom privi in partea dreapta, sus, accesam imaginatia noastra sub forma de imagini, iar daca privim stanga sus accesam amintiri sub forma de imagini din trecutul nostru, reale. De la gat in jos se inverseaza corespondentele, de exemplu: gesturi facute cu mana stanga sunt comandate de emisfera dreapta a creierului si invers.

gesturile care redau emotii pozitive exprima deschidere sub forma: privire larga, clara, senina, zambet larg, cu gura deschisa care se reflecta si in expresia ochilor; maini libere, care gesticuleaza cu palmele in exterior, pozitia corpului indreptata catre persoana/persoanele cu care interactionam, picioarele sunt asezate in paralel daca stam jos, cu talpile 100% pe sol. In esenta, atunci cand esti autentic si nu te simti nicicum vulnerabil in aceasta postura in fata oamenilor, ai o gestica simpla, naturala. Nu simti nevoia sa te aperi, sau sa ascunzi stari care stii ca nu vrei sa se vada in exterior: neliniste, furie, frica, nervozitate, dispret, apatie si multe altele.

gesturile predominant negative sunt insotite de expresii de inclestare sau incrusisare la nivelul bratelor, antebratelor, palmelor, coapselor, gleznelor, acoperire a fetei cu mainile, pozitii de stat jos incomode si nerespectand ergonomia scaunului, pozitia corpului in unghi ascutit sau obtuz fata de interlocutor(i), toate redand o paleta larga de emotii negative. Vrem involuntar sa ne protejam pentru ca ne simtim prea vulnerabili sau amenintati si/sau simtim repulsie si vrem sa o mascam ,vrem sa atacam pentru ca suntem furiosi.

in ceea ce priveste energia feminina si masculina, impartirea ei la nivelul corpului este urmatoarea: partea dreapta reprezinta masculinul, partea stanga femininul. Fiecare femeie si fiecare barbat are manifestari din ambele directii, in diverse proportii.
Deci predominanta unor gesturi pe stanga sau pe dreapta corpului putem sa o analizam si din acest punct de vedere . Energia masculina este una extroverta, puternica, agresiva uneori, determinata, actionala. Energia feminina este introverta, sensibila, de continere, maleabila, blanda.

Iata si cateva exemplificari de emotii pozitive si negative (link detalii)::

Simpatie, apreciere

Atractie sexuala

Minciuna

Furie, agresivitate

Frica, anxietate