Limbajul trupului ce exprima frica

hotcat__69Frica se manifesta atunci cand ne simtim amenintati sau nesiguri pe noi, si ne trezeste un impuls de evitare sau fuga, pentru a scapa de disconfort sau alte consecinte negative pe care le-ar putea avea.

Uneori n-o constientizam nici la noi , nici la altii. E foarte bine mascata si in general oamenii vor sa para mult mai curajosi si stapani pe ei decat sunt in realitate.
In special barbatii au o presiune atat interioara cat si si sociala de a parea si a se purta ca niste ‘voinici neinfricati’. Asta le sporeste si mai mult angoasele pentru ca orice frica neconstientizata sau nedeclarata se amplifica.

Semnalmente nonverbale ale fricii:

– inclestarea sau ascunderea palmelor;
– pozitii defensive, incrucisari de maini si de picioare, in semnul protectiei de sine;
– stat pe scaun doar pe marginea lui;
– sprijin de obiecte fixe sau mobile;
– reactii de nervozitate in par( strans parul tot in maini, cazul femeilor cu parul lung sau scapinat la nivelul scalpului);
– balbaiala- asta e o reactie atat verbala cat si non-verbala;

Nu exista om fara fobii de moment in situatii sociale asa ca atunci cand constientizam ca suntem supra-protectori cu noi la nivel de gesturi, ne incrucisam de exemplu bratele si/sau gleznele si simtim tensiune in corp, e bine sa revenim la o pozitie confortabila de maini si picioare cat mai libere si relaxate. De multe ori pericolele in realitate nu sunt atat de acute pe cat le simtim la nivel emotional interior, asa ca o pozitie relaxata e un gest proactiv de redresare a starii de spirit.