Nu suntem total separati de mamele noastre

Autor: Niciun comentariu

” In viata oricarei femei exista modele de feminitate. Cel mai puternic model este modelul mamei. Ce poate fi mai complex decat relatia mama – fiica?! Chiar daca te intelegi sau nu cu ea, intotdeauna exista ceva, chiar in subconstientul tau, care va leaga pe viata una de cealalta.
Relatia mama-fiica influenteaza traseul existential al fiecarei femei. Atat prezenta cat si absenta mamei ne influenteaza maniera in care ne exprimam ca femei.

Arhetip al feminintatii, mama reprezinta protectie, stabilitate afectiva si o mare caldura sufleteasca, grija fata de ceilalti, bunavointa, ordinea, binecuvantarea, taria de caracter, transformarea, energia inepuizabila, armonia, empatizarea si iubirea neconditionata. Arhetipul matern reprezinta legatura puternica cu pamantul, un element primordial ce reprezinta fecunditatea, reinnoirea, viata, miracolul de a fi si de a trai. Arhetipul mamei aduce stabilitate celor din jur.

Insa mai inainte de toate mama insasi este femeie.

Pot afirma chiar din practica mea, de la femeile pe care le-am intalnit importanta acestei relatii. Nu de multe ori femeile pe care le-am insostit in procesul terapeutic aveau nevoie sa vina in contact cu propria feminitate, sa o cunoasca, si sa o inteleaga.
Din copilarie pana la momentul in care ea insasi imbratiseaza maternitatea, femeia sufera diverse transformari confruntandu-se cu propriul mod de a intelege feminitatea. Relatiile sunt emotionale, iar feminitatea insasi este definita de emotie.
Mama are rolul de hrani emotional copilul pe langa setul de valori si principii pe care il transmite prin educatie. Am intalnit adesea femei ale caror mame au fost absente din punct de vedere emotional. Foarte autoritare, cu un ton critic sau rigid aceastea creeaza o stare de anxietate.

La fel atitudinea de posesie aduce cu sine o stare de nesiguranta si de neincredere. Grija si caldura exprimate intr-un ton de siguranta si echilibru hranesc cu incredere viitoarea femeie adulta. Modelul feminin este totdata si transgenerational. El se recreeaza permanent din relatia fiecarei femei cu propria sa mama, fie ca negam anumite atitudini si dezvoltam un alt model, fie ca imbratisam modelul pe care l-am primit.

Dincolo de prezenta tatalui in viata sa si a celorlalti membrii ai familiei (bunici, frati) mama devine un pion important in dezvoltarea psihologica cu care se confrunta copilul la fiecare varsta. Sensibila, fragila, ferma, grijulie, calda, afectuoasa, senzuala, dominatoare, puternica, posesiva, critica fiecare femeie se exprima in felul sau.

Aceasta exprimare de sine o va transpune inclusiv in relatia cu fiica sa, si va creea o modalitate proprie de raportare la relatia cu aceasta. Intre mama si fiica exista diferite tipuri de relatii, ce evolueaza in forme diferite. Indiferent de aceste forme, ele nu pot fi intelese decit daca privim in timp la inceputurile acestor relatii.

Exista legaturi de co-dependenta, fuzionale, in care mama si fiica construiesc o relatie in care nu mai incape nimeni – in unele dintre ele, mai ales cind fiica nu are copii, rolurile se schimba, fiica dezvoltind atitudini materne fata de mama. La fel de bine exista si relatii aerisite, evoluate si mature, la care ajung cele doua la virste adulte, dar si relatii de rivalitate si invidie, dusmanoase, ireversibil negative.

Modelul feminin influenteaza ulterior si realatia cu barbatii din viata viitoarei femei. Spre exemplu, avand ca tipar original relatia cuplului parental, femeia va alege, in mod inconstient, un tip de partener caruia sa nu ii pese prea mult de viata de familie, astfel ca tanara femeie nu va reusi sa adopte o atitudine diferita de cea a mamei sale, ci va repeta ceea ce a trait mama sa in relatia de cuplu.

Legatura dintre mama si fiica este asemeni unui cordon invizibil care ne influenteaza viata. Insa desemenea chiar mamele pot invata impreuna cu fiicele lor. Se pot dezvolta si se pot transforma impreuna cu acestea. Relatia in sine, indiferent de modul in care este traita cu aspectele sale pozitive sau negative are un sens. In relatii ne cunoastem pe noi insine.
Relatiile sunt valoroase prin acest aspect al autocunoasterii. Cu atat mai mult explorand aceasta relatie profunda de feminitate putem descoperi sensul pe care l-a avut sa exprimentam un model feminin, invatand din el. Sau chiar sa dezvoltam energiile de feminitate care sunt in noi.” ( Psiholog Mihaela Vechiu)

Legat de acest subiect vom organiza un atelier de comunicare dedicat relatiei mama-fiica, cu tema : „MAME SI FIICE. DRAGOSTE SI TRANSFORMARE”.

Gasiti aici detalii de inscriere.

Va asteptam cu drag!