Obiective în 2022(I)

Autor: Niciun comentariu

Trăiește viața pe care ți-o dorești învățând să-ți stabilești și să-ți atingi obiectivele.

 

Te simți frustrat(ă) de lipsa ta de progres în viață? Poate că ai ambiții mari pentru cariera ta, sau pentru viața și relațiile tale personale. Dar din orice fel de motiv, se pare că nu iți iese încă partea cu „transformat visurile în realitate”.

Dacă este și cazul tău, este posibil să nu fi învățat cum să iți stabilești obiectivele în mod corespunzător.

Există, ce-i drept, o metodologie în spatele stabilirii eficiente a obiectivelor. Odată aplicată, îi vei descoperi puterea transformatoare. Nu numai că îți vei debloca întregul potențial, dar vei avea o perspectivă mult mai pozitivă, vei deveni mai motivat(ă) și vei începe să trăiești viața pe care ți-ai dorit-o mereu.

 

Obiectivele clare creează o cale către potențialul tău maxim

Naturalistul francez Jean Henri Fabre a efectuat odată un experiment cu omizi, din specia Procesionare de Pin. Sunt numite așa după modul în care formează împreună o procesiune perfect aliniată, că un imens șir indian și de asemeni pentru că sunt mari devoratoare de ace de pin.

Fabre a făcut un inel din aceste omizi în jurul unui ghiveci, apoi le-a pus aceste ace de pin în ghiveci, vizibil. Timp de șapte zile, omizile s-au mișcat în cerc, în stilul lor caracteristic, sperând însă…să ajungă la acele ace de pin. În cele din urmă, au murit de foame, chiar dacă mâncarea lor preferată era era la doar câțiva centimetri distanță.

Mulți dintre noi suntem că acele omizi. Avem o viață foarte ocupată, cu multă acțiune însă fără semnificație. Dacă nu avem  destinații clare în ceea ce privește obiectivele noastre, ne învârtim în cerc.

Obiectivele clare iți creează o cale către întregul tău potențial. S-ar putea să crezi că ești mai inteligent decât o omidă. De acord! Dar ai reflectat profund la ceea ce vrei să obții? Ți-ai notat obiectivele? Dacă nu ai făcut-o, nu ești singur. Doar 2% din total populație își notează obiective clar. Aceștia sunt oamenii care își transformă cu adevărat visurile în realitate.

Având obiective clar definite, te vă ajuta să rămâi concentrat pe ceea ce dorești cu adevărat să realizezi. De asemenea, te vă împiedica să devii iritat în momentele provocatoare sau să fii distras atunci când oamenii încearcă să te deturneze de la planurile tale.

Când ai un obiectiv clar cu rezultate specifice, câștigi direcție. De ce? Pentru că înțelegi exact ce trebuie să faci pentru a atinge acel obiectiv. Lucrând înspre ceva ce îți dorești, vei primi energie și un plus de motivație.

Este nevoie de timp pentru a formula corect obiectivele. S-ar putea să crezi că nu ai la dispoziție ore sau zile să iți stabilești corect și complet obiectivele. Alocă atâta cât ai timp și vei vedea că vă merita fiecare secundă.

Personal, mi-am stabilit niște obiective cu ani în urmă, le-am scris însă nu am fost consecvența să le urmăresc sistematic. Spre surprinderea mea, le-am regăsit scrise după câțiva ani buni și am constatat că cea mai mare parte dintre ele, le atinsesem.

Ce înțelegem din asta? Că scrisul ajută enorm. Odată scrise, obiective TE URMĂRESC! 🙂 Și în somn te urmăresc.  Sunt că niște polițiști vigilenți care iți bat obrazul dacă nu te ții de cuvânt.  Și nu se face să nu te ții de cuvânt! Au răbdare cu tine, dar nu te lasă până nu le atingi.

Cu siguranță, daca aș fi avut și consecvența să le urmăresc și să fiu ordonată în a crea planuri de acțiune, pe care să le urmez persistent și să adaptez din mers tot ce nu funcționează, le-aș fi îndeplinit mai devreme.  Dar…una peste alta, important este că le-am atins! Iar scrisul este singura mea confirmare că le-am vrut în viața mea.

Obiectivele clare iți vor oferi concentrare, ceea ce te vă face mai eficient. Vei economisi în medie zece ore în fiecare săptămână – timp pe care îl poți dedica altor activități.

Dacă ai obiective clare, iți veți folosi timpul mai strategic, deoarece vei prioritiza pașii pe care trebuie să-i faci pentru a atinge aceste scopuri.

În timp, vei deveni mai fericit(a) pentru că îți vei petrece timpul construind o viață pe care vrei să o trăiești cu adevărat, în loc să fii deturnat de activități care nu conduc la obiectivul tău.

 

Stabilirea obiectivelor necesită timp și reflecție.

Cei mai mulți dintre noi putem enumera o mulțime de lucruri pe care ne-am dori să le avem sau să le facem în viață, de la a deține o vilă până la a fi strălucit în carieră sau a excela într-un hobby, cum e spre exemplu, gătitul. Dar există o diferență între un obiectiv realist și un capriciu.

Dacă dorești să realizezi ceva specific, trebuie să iți rezervi timp pentru trei pași cruciali de stabilire a obiectivelor:

 

❂ Identifică ceea ce urmărești ca si scopuri concrete

❂ Află-ți DE CE-ul. Evaluezi astfel dacă dorești cu adevărat să depui efortul necesar.

❂ Planifică cum vei realiza acest lucru.

 

Mai întâi, ia o bucată de hârtie și scrie acest titlu: „Vise îndrăznețe”. Apoi, petrece o oră notând absolut fiecare vis pe care îl ai. Acoperă lucruri precum ceea ce dorești să fii, ceea ce dorești să faci și ceea ce dorești să ai.

Nu-ți face griji dacă visele tale par ridicole sau chiar contradictorii. Că cine știe…poate iți place și înghețata de ciocolată și să fii suplu/suplă.

După această etapă, e bine să le lași câteva zile departe. Apoi să revezi lista și să te gândești și să notezi DE CE e important fiecare obiectiv.

Dacă nu găsești motivație pentru oricare dintre ele, taie-l de pe lista. Nu merită efortul.

În mod ideal, lista ar trebui să fie echilibrată. Deci, clasifică dorințele pe categorii distincte: „carieră”, „relații”, „bunăstare” .

Dacă toate obiectivele tale se încadrează într-o singură categorie, vei ajunge nefericit(a), pentru că vei fi neglijat alte aspecte ale vieții tale.

Apoi gândește-te la beneficiile pe care ți le vă aduce fiecare obiectiv și la resursele de care vei avea nevoie pentru a-l atinge. Ai acces la aceste resurse acum? Dacă nu, poate că ar trebui să amâni lucrul la acel obiectiv special.

În cele din urmă, identifică 4 obiective la care poți începe imediat să lucrezi. Acestea ar trebui să fie cele de care îți pasă cel mai mult. De ce 4? Ei bine, acesta este numărul maxim de obiective pe care oricine le poate jongla în mod realist.

Acest lucru nu înseamnă că nu vei lucra niciodată și asupra altor ambiții – le vei pune însă în așteptare până când vei atinge măcar unul dintre cele mai bune patru obiective.

 

Legat de acest subiect tradițional în această perioadă și în același timp esențial fiecărui an din viață noastră, vom organiza în aceasta lună, în zilele de 12 și 26 ianuarie un workshop tematic OBIECTIVELE, UN PAS SPRE REUȘITĂ, împreună cu Loredana Boghiu.