Optimismul

Despre optimism:

Optimiștii au convingerea că întâmplările bune apar des și că efectele lor durează mult, iar întâmplările rele apar rar și au efect temporar. Chiar și atunci când încă nu au găsit rezolvarea unei probleme, optimiștii au convingerea că soluția este undeva la îndemână și că dețin un oarecare control asupra problemei în cauză.

Optimismul se află într-o strânsă conexiune cu succesul. Chiar și simpla menționare a sa îi determină pe cei mai mulți oameni să devină atenți și interesați. „Cum ar putea optimismul să mă ajute să obțin mai mult succes?” este o intrebare frecventa.  Succesul este corelat direct cu felul în care ne gestionăm așteptările.

Totuși, tipul de succes de care ne vom bucura depinde și de felul în care stabilim ce înseamnă conceptul de succes la nivel individual. În definirea succesului, oamenii tind să se gândească prima dată la bani și la toate lucrurile pe care le cumpăra cu ei. Abia apoi vor lua în considerare și factori mai temeinici, cum ar fi sănătatea, fericirea familiei sau prosperitatea și siguranța comunității din care fac parte. Optimismul este cel care ne poate ajuta să obținem toate aceste lucruri.

 

Ce inseamna optimism?

Dicționarul limbii române definește optimismul astfel: „1. Concepție filosofică opusă pesimismului, potrivit căreia lumea existentă este cea mai bună dintre lumile posibile sau, cel puțin, în lume binele precumpănește asupra răului; 2. O atitudine a omului care privește cu încredere viața și viitorul; tendință de a vedea latura bună, favorabilă a lucrurilor.”

Dicționarul Webster  definește optimismul drept „o doctrină sau o opinie personală conform căreia realitatea este în esență pozitivă sau complet pozitivă, sau atât de bună pe cât ne-o putem închipui; o înclinație de a plasa cea mai favorabilă perspectivă înaintea faptelor și a evenimentelor, de a minimiza aspectele, condițiile și posibilitățile adverse sau de a anticipa cel mai bun rezultat posibil”.

Martin Seligman, autorul cărții : „Learned Optimism„, scoate în evidență faptul că persoanele optimiste tind să considere înfrângerea ca fiind un obstacol temporar, pentru care ei nu se fac vinovați. O situație dificilă poate fi recadrată drept o provocare – o oportunitate de a face ceva nou ori inovativ sau un îndemn de a încerca mai mult.

Principiul optimismului:

Ne comportăm optimist atunci când răspundem unor situații favorabile cu o atitudine pozitivă, având convingerea că situațiile respective sunt permanente.

Mesajele pe care ni le transmitem atunci când suntem optimiști sunt mai degrabă de genul „Îmi place viața mea astăzi, pentru că mă asigur că fac destul sport și pentru că fac eforturi conștiente să fiu prietenos”, în loc de „Îmi place viața mea azi, dar nu știu de ce și nici nu știu cum o să fie mâine„.

Optimismul ne va determina să reacționăm la evenimentele nefavorabile prin găsirea unei explicații, încadrând situația și urmările sale între niște granițe temporale. Prin urmare, mesajul ar fi de exemplu „Am atât de mult de lucru, încât sunt aproape de momentul în care voi angaja pe cineva„, mai degrabă decât de tipul „Sunt atât de ocupat și de obosit, încât nu o să reușesc niciodată să scap de obiceiul de a munci prea mult”.

 

Care sunt beneficiile optimismului?

După cum scrie Seligman: „A fi optimist înseamnă mai puțină depresie, sănătate mai bună și rezultate mai bune, cu prețul unui realism ceva mai redus, probabil„. Cu siguranță, viețile noastre ar merge mai bine dacă ne-am dezvolta optimismul. Oamenii optimiști au mult mai multe șanse de a fi supraviețuitori.

Mark Jenkins a scris despre supraviețuitori, inclusiv despre Aron Ralston, alpinistul care a rămas blocat într-o fantă a unui canion din sudul statului Utah și care și-a tăiat propriul braț pentru a-și salva viața. Jenkins îl citează pe Peter Suedfeld, profesor emerit de psihologie la Universitatea British Columbia, care spune că „oamenii supuși unor condiții de stres extrem tind să devină rigizi, ceca ce le scade șansele de supravețuire” și continuă prin a explica faptul că, până și atunci când sunt prinși într-un blocaj, „supraviețuitorii continuă să fie oameni extrem de adaptabili și știu să improvizeze si iși păstrează mintea deschisă în căutarea variantelor, construind strategii.”

Optimismul este, de asemenea, corelat cu o sănătate fizică imbunătățită. S-au facut multe studii care au demonstrat acest lucru. Unul dintre ele a cel coordonat Martin Seligman și Gregory Buchanan, in 1995 asupra a două grupuri de studenți aflați în primul an de facultate, care erau înclinați către depresie și care s-au oferit voluntari pentru studiul respectiv. Unul dintre cele două grupuri nu a avut parte de pregătire; celălalt grup a participat la o serie de exercitii pe tema aptitudinilor cognitive de adaptare. Grupul care a beneficiat de training a raportat o prezență mai redusă a grijilor în legătură cu sănătatea mintală, mai puține probleme fiziologice și o preocupare mai activa față de desfășurarea controalelor de rutină pentru menținerea sănătății.

 

Cum ne putem dezvolta optimismul?

Concentrandu-ne pe solutii si nu pe probleme

Fiind recunoscatori pentru toate lucrurile din viata noastra. Antrenandu-ne in aceasta stare  prin momenete constiente de reflectie in care sa analizam toate plusurile pe care le avem, sub forma de calitati, rezultate, momente memorabile, momenete dificile depasite cu succes.

 Cel mai important aspect în dezvoltarea optimismului să fie conștientizarea faptului că atitudinea ține de alegere. Mulți oameni cred că s-au născut optimiști sau pesimiști și că asta este o caracteristică personală cu care, pur și simplu, trebuie să se descurce.

Strategiile de dezvoltare cognitivă, cum ar fi însușirea abilității de a pune la îndoială convingerile negative, pot face o mare diferență pentru oricine.  E suficient să-ți imaginezi impactul pe care îl poate avea o astfel de atitudine asupra auto-perceptiei. În mod firesc, cu cât mai siguri vom fi pe capacitățile noastre, cu atât mai siguri vom fi pe propria persoană, ca întreg. Acesta este doar unul dintre numeroasele exemple ce ilustrează conexiunile dintre cele 16 abilități ale inteligentei emotionale.

 

Un exemplu remarcabil de optimism?

Nelson Mandela a fost proclamat de multe ori drept unul dintre cei mai motivanți lideri din întreaga lume. Mandela a fost dispus să fie încarcerat  pentru ani întregi, dacă de asta ar fi fost nevoie pentru a obține rezultatul corect. El a susținut constant posibilitatea, și chiar șansele mari, ca schimbările semnificative pe care le previziona să devină realitate.

Optimismul său nesfârșit i-a condus, pe el și pe concetățenii săi, către o modalitate cu totul nouă de a coexista în condițiile unui respect mai profund pentru toată lumea. Activitatea lui Mandela, din timpul președinției sale în Africa de Sud, a consolidat convingerile optimiste ale națiunii sale, conform cărora obstacolele pot fi înlăturate. El a insuflat oamenilor curajul de a ieși la vot și de a continua să participe la guvernarea țării.

Creșterea optimismului are toate șansele de a schimba fiecare aspect al vieților noastre, sub forma unei noi motivatii de a ne atinge noi obiective si , de a avea un plus de bucurie de viata si de energie, cat si de a gasi sens si placere in tot ceea ce facem.