” Este o persoana dificila...” auzim de multe ori in jurul nostru,si la fel catalogam si noi de multe ori. Ca sa nu mai zic ca ne si autocaracterizam pe noi insine, ca find dificili de multe ori:)
La ce ne referim? Agresivitate, incapatanare, rigiditate, egoism, duritate, lipsa de comunicare, sensibilitate exagerata si lista poate continua. Toate acestea insa, in masura in care exista motivatie puternica de schimbare si un plan bun, se pot ameliora.
Ce facem insa cu personalitatile dificile? Ne ne referim la comportamente de : anxietate, depresie, dependenta, obsesie, schizofrenie, histrionism, paranoia, evitare si narcisism. Nu vom discuta de cazuri patologice, ci doar elementele componente ale fiecarei astfel de disfunctionalitati pe care acesti oameni le au in diverse proportii.
De multe ori ne enerveaza sau chiar ne scot din minti, alteori, mai ales daca avem simtul umorului ne amuza sau chiar fascineaza ( cazul personajului celebru Scarlet O’Hara din filmul „Pe aripile vantului” care avea o puternica personalitate histrionica) si alteori ne trezesc sentimente de mila, realizand cata suferinta ascund multi dintre ei, de cele mai multe ori inconstient.
Si nu de putine ori tindem sa-i evitam sau ii infruntam, demonstrandu-le logic ca gresesc sau, mai rau, daca sunt oameni pe care ii iubim, avem tendinta sa ne lasam manipulati de ei, din dorinta de a le face pe plac si de nu-i rani. Insa asta nu-i ajuta deloc iar noua ne consuma energii pe care altfel le-am canalize in scopuri pozitive.
Cu siguranta daca am cunoaste simptomele acestor dezechilibre psihologice si mecanismele de comportament specifice, am avea mai multe resurse in a sti cum sa interactionam intelept cu acesti oameni.
Desi tema pare a fi dramatica, o vom aborda relaxat, cu umor si intelegere , stiind ca lucrurie se pot ameliora ca abordare si uneori ca impact asupra lor, daca vom gandi pozitiv si vom fi mai informati asupra simptomelor, motivatilor si cea mai buna propunere de abordare.
In acest sens, v-am pregatit o informatie succcinta, sub forma unor inregistrari video, cu explicatii oferite de Psiholog Paul Morosanu, despre principalele tipologii de personalitati dificile: narcisista, schizoida, dependenta, depresiva, paranoica si obsesionala:
Iata-le: