Plan de dezvoltare personala

workshop-uri si cursuri de dezvoltare personalaToti oamenii care sunt interesati de dezvoltare personala, mai devreme sau mai tarziu realizeaza ca este bine sa isi faca un plan de dezvoltare personala.

De ce? Raspunsul este simplu: ca sa poti fi eficient in ceea ce faci si sa ai un parcurs coerent si focusat pe obiectivele tale, iti trebuie un plan. El poate fi si stabilit doar in mintea ta si sa-l urmezi instinctiv, asta e de obieci caracteristic persoanelor perceptive, care se adapteaza din mers si ‘simt’ ce trebuie sa spuna si sa faca in orice moment, insa scrisul intotdeauna da claritate si obiectivitate scopului propus.

In plus, seteaza corect toate elementele unui plan si le calibreaza ca timp, spatiu si efort.

Cum facem un plan de dezvoltare personala? Multi apeleaza la cursuri de dezvoltare personala, cursuri de programare neurolingvistica( nlp) carti motivationale, carti de dezvoltare personala sau aleg sa apeleze la sfaturile unui coach/consilier de dezvoltare personala.

Toate aceste resurse sunt bune si apoi daca sunt aplicate pe o baza de cunoastere corecta a personalitatii noastre, adica o autocunoastere buna si respecta niste pasi despre care vom discuta in cele ce urmeaza, premisele unui plan bun de dezvoltare personala sunt asigurate.

Care sunt acestia? Sunt raspunsuri la urmatoarele intrebari:

 

1. Care este scopul dezvoltarii noastre personale?

 

Scopul dezvoltarii personale  difera de la personala la persoana.

Unii vor sa evolueze pentru ca asta in concordanta cu misiunea vietii lor. Fiecare personala care are un nivel superior de intelegere  a vietii sale personale stie de ce a venit pe acest pamant. Stie care este rostul luisi ca pentru asta  trebuie sa evolueze, sa-si ascuta ” fiereastraul”, adica tolba cu resurse, pentru a-si indeplini aceasta misiune cat mai bine, cat mai eficient.

Altii isi doresc dezvoltare personala pentru ca sunt perfectionisti. Si vor sa fie din ce in ce mai buni. Si pentru asta au nevoie de un plan, bine pus la punct.

Altii au imbratisat dezvoltarea personala ca un stil de viata. Nu neaparat ca un scop in sine, ci ca un mod echilibrat si dinamic de a fi, in care e bine sa te antrenezi constient pentru a te adapta la viata moderna, deloc usoara, in ciuda tuturor facilitatilor oferite.

Altii au ales dezvoltarea personala, ca o moda, ca un ‘must-have’ de sezon. Partea buna este ca aceasta moda deja scade simtitor ca si notorietate si raman pe baricade doar cei care au crezut in ea, in profunzime si nu doar ca imagine sociala.

Oricum ar fi, este esential sa stim acest mare scop, din care deriva apoi scopurile secundare si concrete in acelasi timp in raport cu devoltarea personala.

2. Cum arata o analiza SWOT a vietii noastre in acest moment ?

 

Care sunt punctele tari? Care sunt punctele slabe? Ce oportunitati si ce obstacole/riscuri avem?

O analiza realista ne ajuta foarte mult pentru a dimensiona corect acest plan, cu toate coordonatele temporale si in acelasi timp ne evidentiaza o parte din resursele de care dispunem. De asemeni aflam care ne sunt vulnerabilitatile, pe care ulterior va trebui sa le tratam sistematic.

3. Cum stim care sunt toate resursele de care dispunem, pentru a le valorifica la maxim ?

 

Analizand pe rand urmatoarele elemente:

 • stima de sine, cea mai importanta resursa personala
 • timpul alocat
 • calitatile naturale
 • abilitatile naturale si cele dobandite
 • cunostintelele noastre
 • valorile, principiile fundamentale si convingerile pozitive
 • experienta acumulata
 • trasaturile de caracter care ne sustin in planul nostru e dezvoltare personala
 • portofoliul de conexiuni sociale, relatii cladite peste ani prin incredere
 • resursele materiale

 

4. Cum le accesam pe cele pe care nu le avem?

 

 • mergem la workshopuri de dezvoltare personala, mai ales legat de subiecte unde stim ca suntem deficitari
 • citim carti de dezvoltare personala, in toate domeniile si ariile in care nu avem cunostinte
 • ne reorganizam viata in asa fel incat sa avem mai mult timp disponibil pentru dezvoltare personala
 • practicam mai mult in zona unde abilitatile sunt slabe
 • ne evaluam disciplina personala si unde nu stam bine, putem face schimbari( poate ne trezim tarziu dimineata, poate nu avem perseverenta, poate neglijam anumite elemente legate de munca sau planificare, etc)
 • Ne reevaluam valorile si principiile fundamentale. Sunt ele parte activa din viata noastra sau sunt doar niste idealuri?
 • Avem destula experienta intr-un domeniu in care vrem sa ne perfectionam sau mai avem de lucru si aici?
 • Feedback-ul de la persoane care ne cunosc si sunt credibile, este foarte valoros in acest sens. Poate nu avem destula incredere in noi, insa daca mai multi ne-au spus ca suntem buni/avem potential intr-o anumita zona, atunci cel mai probabil ca asa este.
 • Daca stima de sine nu este la un nivel optim cel putin, trebuie sa lucram neaparat aici pentru ca altfel eforturile noastre , cele mai multe, vor fi in zadar.

 

 

5. Cum aflam ce ne indeparteaza de plan ? Care sunt limitele, blocajele si convingerile limitative care ne tin pe loc sau mai rau, ne fac sa regresam de multe ori ?

 

Aici o analiza a convingerilor limitative, folosind o metodologie adecvata( de tip programare neurolingvistica), ar fi foarte benefica. Din dou ne intoarcem la autocunoastere si in special la copilarie pentru ca cele mai multe convingeri ne-au fost trasate de atunci si de multe ori functionam in viata ghidati de ele, fara sa avem habar. Sunt pur si simplu ca si lipite de noi, nici nu le constientizam.

 

6. Cum transformam  limitele in resurse ?

 

Prin translatarea lor in echivalentul lor pozitiv. Exemplu concret: ” Nu sunt suficient de bun” devine ” Am tot ce imi trebuie in mine si devin cu fiecare zi din ce in ce mai bun”. Afirmatii de genul acesta, repetate de foarte multe ori, pana se transforma in certitudini la nivelul subconstientului nostru, devin resurse imbatabile.

7. Care sunt elementele planului concret de actiune?Cum validam planul? Cum il ajustam si recalibram ca sa ne apropie de scopul final?

 

 • stabilirea obiectivelor si prioritizarea lor
 • stabilirea resurselor( aici includem toate resursele de care am discutat mai sus)
 • constientizam si notam undeva unde sa avem acces, care este motivatia pentru a ne atinge obiectivele si a ne folosi toate resursele noastre
 • facem un plan concret, pe luni si zile, cu tot ceea ce avem nevoie, cum accesam, pe cine contactam, cum integram rezultatele si cum ajustam fiecare obiectiv, in functie de acestea. Uneori anumite obiective se transforma, altele le desfiintam, altele capata alte valente
 • ne asiguram de perseverenta, pentru indeplinirea fiecareie etape din planul nostru.
 • ajustam si recalibram toate schimbarile si rezultatele obtinute pe parcurs, alocand timp suficient pentru analiza si decizii.