Psiholog Valentin Lica

ValentinLica1dPsihologul Valentin Lică are peste 10 ani de experiență în hipnoză clinică și terapie ericksoniana și iată în cele ce urmează câteva gânduri și principii ce stau la baza activității sale profesionale:

Haide să-ți spun o idee, despre care nu-mi dau seama dacă mi-a venit așa pur și simplu sau mi-a transmis-o cineva: atunci când suntem în suferință condiția necesară și de multe ori suficientă pentru a ne vindeca este să ne dorim să ne vindecăm! Poate tu crezi sau nu așa ceva.
Pentru mine a fost o revelație.

Începusem să studiez psihologia cu gândul de a vindeca suferința oamenilor. M-am format în psihoterapie, mai exact în hipnoză clinică și terapie ericksoniană, pentru care am primit acreditarea din partea Colegiului Psihologilor din România; apoi am continuat cu specializări în terapia traumelor, terapia sistemică a familiei și cuplului, psihosexologie, multe alte cursuri și workshop-uri pe teme psiho-terapeutice și de dezvoltare personală.
Însă în practică la cabinet, am cosntat că mă loveam cîteodată de cazuri stranii, clienți în cazul cărora terapia nu funcționa deloc sau avansa foarte lent. Surpriză: nu-și doreau să schimbe ceva la ei! Unii erau trimiși ”cu forța” la terapie, alții veneau, însă dorințele lor intime erau altele decat cele declarate oficial. Păi cum să schimbi ceva ce nu-ți dorești?! Și așa m-a prins ideea ce ți-am spus-o mai devreme…
Un terapeut, fie el medic, psihoterapeut sau altceva, folosind orice fel de tratament, tehnică și metodă, va reuși să susțină vindecarea abia atunci când pacientul își dorește cu toată ființa lui să schimbe starea respectivă.

Având o nouă bază, am continuat prin a pune pe primul plan integrarea celor două părți fundamentale ce formează mintea umană: conștientul logic-rațional și subconștientul emoțional-imaginativ. Conștientul și subconștientul trebuie să fie sincronizate, altfel imaginația va învinge întotdeauna logica și rațiunea. Logica și rațiunea ne spun că vom fi OK vorbind în public, circulând cu metroul sau cu liftul, și zburând cu avionul, însă imaginația creează cele mai groaznice scenarii… și așa se dezvoltă anxietățile și surorile lor mai mari atacurile de panică; știm că un eveniment traumatic s-a încheiat, însă emoțiile negative extrem de puternice ne aduc în pragul disperării, împiedicând să apară chiar dorința de a trăi!

Ne considerăm ca fiind, în primul rând, ființe raționale, deci ni se pare firesc ca la conducere să fie conștientul, numai că asta înseamnă să minimizăm (poate chiar să anulăm) rolul și importanța subconștientului. Subconștientul este, printre altele, ”arhiva” noastră. Amintirile sunt păstrate sub formă de senzații și emoții, și sunt recreate de către imaginație! Iar asta nu se întâmplă numai când dorește conștientul…
Ca terapeut mediez o bună relație între conștient și subconștient, astfel încăt cei aflați în suferință să își afle și să-și urmeze calea.

Contact cabinet:

Telefon: 0722. 213. 655;
Email: cabinet@valentinlica.ro