Relatia parinti-copii

atelier comunicare relatii parinti-copii SpringEventsRelatia dintre copil si parinti este de departe cea mai importanta relatie a fiecarui om. Este definitorie pentru tot restul vietii, legat de orice: increderea in viata, increderea in el insusi, relatiile cu ceilalti, modul in care isi deciziile, motivatiile si un aspect foarte important: modul in care isi va alege partenerul de viata.

De aceea e esentiala o educatie corecta si nu doar corecta. Ar fi frumos ca tot acest proces de relationare sa se transforme intr-o frumoasa prietenie care dupa ani si ani sa iti provoace amintiri memorabile!..

Fiecare parinte cu un comportament normal isi iubeste copilul si doreste sa-l educe cat mai bine si mai armonios, insa fara sa-si dea seama, uneori parintii gresesc pentru ca nu isi inteleg prea bine copii si nu le inteleg nevoile extrem de specifice.

In primul rand, fiecare copil are nevoie de multa dragoste si e esential sa simta acest sentiment care-i confera multa siguranta emotionala si motivatie pentru deciziile lui ulterioare.

Apoi, aspecte care tin de a stabili reguli si limite pe de o parte si disciplina pozitiva pe de cealalta parte, se constituie intr-un capitol important insa greu de pus in echilibru in mod benefic atat pentru copil, parinti cat si relatia copil-parinti.

Acceptarea e un alt element cheie al relatiei parinte-copil, de pe o parte pentru copil e important sa se simta acceptat asa cum e, pe de alta parte si copii ar fi bine sa invete sa-si accepte parintii cu limitele lor,cu greselile lor, multe facute chiar dintr-o dorinta exagerata de a-i ajuta.

Rabdarea de asemeni este importanta pe tot parcursul relatiei parinte-copil, chiar si dupa ce copilul devine adult. In prima parte, e vorba de rabdarea parintelui de a-si invata copilul pas cu pas, de a-l indruma in sensul abilitatilor si talentelor lui iar apoi rabdarea se imparte la doi ca si responsabilitate intrucat si copii trebuie sa aiba rabdare cu parintii, mai ales pe masura ca acestia imbatranesc si e nevoie de multa intelegere si dragoste.

Pentru ca relatia dintre parinti si copii nu se termina la 18 ani. Nici la 23 nici la 30, ci se continua toata viata. De aceea e important sa stim in fiecare etapa a existentei, cum sa ne comportam unii cu altii. E critica intr-adevar implicarea parintilor in primii 18 ani, insa importanta este toata viata. Numai ca pe masura ce anii trec, si responsabilitatea copiilor fata de parinti creste pana cand ajunge la fel de semnificativa ca pondere , dupa care o devanseaza pe cea ca parintilor pe masura ce acestia inainteaza in varsta. E un ciclu frumos, rotund, care se incheie natural insa asemnei coloanei infinitului, un nou ciclu de viata si dragoste apare, iar copiii devin la randul lor parinti.

atelier comunicare relatii parinti-copii  2SpringEventsCa o observatie generala, uitandu-ne la evolutia relatiilor dintre copii si parinti din tara noastra, vedem doua curente total diferite: cel al parintilor predominant exigenti si diciplinari( generatiile de parinti pana prin 90-95 maxim) si al doile curent( generatia de dupa 95) parinti predominant permisivi, suportivi, care se implica foarte mult in a le oferi copiilor acces la cat mai multe resurse de invatare si dezvoltare de abilitati. Cum e oare mai bine? E mult de discutat pe aceasta tema insa clar merita facute niste analize, pentru ca parintii de azi sunt copii de ieri si multe proiectii despre fericirea lor ca si copii au fost transferata in relatiile lor actuale de familie.

Despre toate acestea vrem sa discutam in atelierul nostru dedicat relatiilor dintre parinti si copii si vrem sa fie deopotriva educativ si vesel. Asa ca pe langa discutiile despre dragoste, disciplina pozitiva, acceptare si rabdare, vom face jocuri de dezvoltare emotionala, cooperare si competitie, activitati de miscare si jocuri de rol pentru a intelege si din exemple ce putem face ca sa avem o relatie copii-parinti cat mai frumoasa!