Rezolvarea de probleme

Despre ce vorbim?

Rezolvarea de probleme este acea competență socio-emoțională care ne pune în valoare abilitățile investigative, asemănâdu-se destul de mult cu munca de detectiv. Pe de altă parte, în timp ce rezolvă probleme, oamenii nu prea iau în considerare informațiile obiective; mai degrabă, ei produc răspunsuri emoționale la situația în cauză. Această abilitate se referă la modul individual de gestionare și utilizare a informației emoționale pe parcursul rezolvării de probleme. Activitatea de soluționare a problemelor impune o stare de alertă și de receptivitate care facilitează accesul individului la cât mai multe informații din contextul respectiv. Apoi, trebuie să demarăm o acțiune care să satisfacă atât logica, cât și intuiția personală, astfel încât să conectăm, rând pe rând, punctele traseului către soluția corectă. Având în vedere că majoritatea problemelor nu se dau bătute la prima încercare de soluționare motiv pentru care le și numim probleme – toți pașii descriși mai sus presupun disciplinarea atenției, conștientizarea emoțiilor și multă perseverență.

Stein și Book definesc rezolvarea de probleme drept „abilitatea de a soluționa probleme în situațiile ce presupun implicare emoțională și de a înțelege care este impactul emoțiilor asupra luării de decizii” (2011, p. 166).

În realitate, în procesul rezolvării de probleme, oamenii își exercită atăt inteligența emoțională, cât și cea socială, ceea ce impune activarea funcțiilor specifice ale ambelor emisfere cerebrale. Pentru a lucra la dezvoltarea acestei abilități, este foarte util să cunoaștem modul în care sunt rezolvate problemele în prezent. Întreabă-ți clienții ce emisferă cerebrală folosesc mai mult în strategiile lor sau dacă au, cumva, o abordare mixtă. Evaluează o serie de probleme rezolvate în trecut de către client – probleme simple și de dificultate medie – și observă ce fel de soluții au fost au fost adoptate și care au fost procesele care le-au generat. Acest tip de feedback direct îi va ajuta pe clienți să își dea seama dacă strategia actuală de rezolvare de probleme este satisfăcătoare sau ar avea nevoie de câteva reglaje. Pe parcursul acestui proces, ajută-ți clienții să învețe să integreze informațiile de ordin emoțional în strategiile de abordare și soluționare a problemelor.

De ce ar trebui să ne intereseze?

Abilitatea de rezolvare de probleme este permanent solicitată în viața de zicu zi, de la a ne da seama cum putem căra până la mașină, dintr-un singur drum, toate materialele de care avem nevoie la muncă, dar și cana fierbinte, fără să o vărsăm, și până la a ne face planuri cu privire la facultatea pe care o vor urma copiii noștri sau călătoriile pe care le vom face după  retragerea din câmpul muncii. Indiferent de domeniul în care lucrăm, va trebui să rezolvăm probleme, iar soluțiile trebuie să fie rapide, economice și permanente. Abilitatea noastră de a atinge astfel de obiective ne determină remunerația, dar și cantitatea de timp liber și resursele financiare pe care ne permitem să le investim în activități de recreere. ghici ce? Dacă te vei gândi acum la ultima ta vacanță, cu siguranță îți vei aduce aminte de cel puțin una sau două probleme destul de serioase cărora a trebuit să le găsești o soluție, doar pentru a te putea bucura de distacție!

Cum se poate rezolva?

Alcătuiește o listă personală!

Pune-ți următoarele întrebări:

  • dacă ai definit corect problema,
  • dacă ai strâns toate informațiile cu privire la situația problematică,
  • dacă ți-ai integrat în calcule răspunsurile emoționale,
  • dacă ai reușit să diferențiezi răspunsurile emoționale în funcție de potențialul lor de suport versus blocare,
  • dacă ai luat în considerare toate variantele,
  • dacă ai făcut toate lucrurile de mai sus ajungând rapid la o soluție

 

Probabil că aspectul cel mai însemnat în rezolvarea eficientă de probleme este aplicarea unei metode demonstrate și care are definite toate etapele necesare. Modelul pentru Rezolvarea de Probleme conceput de Collabrative Growth Master Solvea, descris în cadrul exercițiului 10.3, utilizează factori dintr-o varietate de surse, una dintre cele mai importante fiind programarea neuro-lingvistică (NLP) — o puternică tehnică din domeniul comunicării strategice.

Ce câștigăm?

Îmbunătățirea abilităților de găsire a soluțiilor va crește valoarea individului ca parte a unei echipe, va crește productivitatea și eficiența personală, indiferent de domeniul de activitate, și – poate cel mai important avantaj – va face viața mai ușoară și mai plăcută.