Teama de..creativitate

Autor: Niciun comentariu

Creez pentru că am o mare nevoie de a arata cea mai frumoasă parte a sufletului meu”

Nikole Cassasa

(Mai) toți vrem să fim creativi. Creativitatea e un subiect care încă atrage foarte mult, că idee. Sună inteligent, sună interesant, a fi creativ te scoate din mulțime!…Indiferent că vorbim de creativitate artistică sau creativitate practică, vrem să fim „altfel”. Să avem succes și să fim diferiți.

Paradoxul însă este…că în realitate fugim de creativitate. Mulți dintre noi. Pentru că a fi creativ înseamnă a ieși din zona de confort. Și a pași într-o altă lume nouă, necunoscută, în care ori dăm de poteci înguste și întunecate și nu mai știm cum să ieșim de acolo  ori de spații imense care ne inundă cu lumină  puternică sau multe cai din care nu știm exact ce să alegem.

Mai exact, de ce ne e teamă de creativitate?

1. Creativitate înseamnă curaj. Curajul de a încerca ceva nou, care s-ar putea să iți iasă sau…nu!..Cum te simți când nu iți iese ceva? Iți vine să iți dai cu pumnii în cap, te simți mizerabil sau poți să spui în mod firesc: ” Nu-i nimic. O iau de la capăt. O să analizez unde am greșit, să nu mai repet și data viitoare vă fi mai bine.” E un test de stimă de sine, de încredere de sine, așa că daca sesizăm probleme aici,..nu e rău. Înseamnă că rezolvând problema în cauză, vom căștiga mult în planul autocunoașterii, cu tot ce derivă de aici și ne asigurăm o foarte importantă premisă a creativității.

2. Creativitate înseamnă riscuri și obstacole. Nu sunt obligatorii, dar de obicei vin la pachet. Riscuri pe care poate nu le-am prevăzut inițial dar care apar pe parcurs. Eșți gata să dai piept cu ele, să le confrunți și să le contracarezi în cel mai bun mod cu putință ? Și să înveți din ele, că întotdeauna conțin resurse valoroase.

2. Creativitate înseamnă asumare. Asumare de riscuri, de critici, de posibile pierderi de resurse( timp, bani). Esți omul care spune cu ușurință: ” Da, mă, eu asta sunt și asta încerc să fac. E diferit…vedem ce iese. Îmi asum și daca nu iese. Îmi asum pierderea și o iau de la capăt

3. Creativitate înseamnă efort și resurse. Eșți dispui să le pui pe masa? Timp, bani, relații, nopți nedormite poate uneori, dimineți trezite-n zori…. Mai ales în afaceri și proiecte noi, unde de cele mai multe ori diferența..costă.

4. Creativitate înseamnă inovare. Dar că să inovezi, trebuie să știi ce există. Să studiezi, să faci cercetare de piață și analizezi procese și rezultate. Iarăși un efort, firesc pentru toți cei care vor să facă ceva nou, de neconceput pentru persoanele comode care iubesc oaza lor de confort.

5. Creativitate înseamnă să dai ochii cu ceilalți, când faci ceva nou. Dispus să suporți consecințele, dacă lucrurile nu iți ies cum ți-ai planificat? Ironii, critici, sarcasm…nu e ușor. Sau, depinde cât de mult te influențează emoțional. Dacă adopți stilul broscuței surde care până nu s-a văzut în vârful parapetului nu s-a uitat nici în stanga nici în dreapta, atunci nu ai nici o problemă majoră. E doar o chestiune de disciplină și perseverență.

În concluzie, miza pusa pe creativitate merita toți banii!…Dar ești dispus să plătești prețul? Asta e singura întrebare…