Terapie cu plante

De ce terapie? Și ce înțelegem prin terapie cu plante?

Pur și simplu o hrană pentru suflet! Cele mai mari nevoi sunt cele sufletești, știm asta bine. Așa că orice pasiune ai avea, merită să o explorezi pentru că iți vă da satisfacție sufletească. La pachet cu informații noi, abilitați noi, prieteni noi, și nu în ultimul rand, descoperiri de sine.

Dacă iți plac florile, indiferent că ești femeie sau bărbat, atunci te ajută mult să faci ceva în privința asta.  Să le plantezi. Să faci aranjamente florale.  Să iți cumperi plante de interior. Oricare dintre ele, sau toate.

Plantarea unei grădini, oricât de mici, e o provocare minunată. Implică multa muncă, oricât de simplu ar părea la prima vedere,… săpatul, plivitul buruienilor, udatul, tunsul gazonului, tratarea plantelor bolnave, toaletarea lor și pregătirea pentru noul sezon, hrănirea  cu ingrășăminte, scoaterea bulbilor, replantarea, toate sunt operațiuni care necesită timp, efort, atenție, disponibilitate, și merită din plin.

Când iți vezi lalele înflorind cu atâta îndrăzneală primăvara, și te bucuri de frumusețea regală a unor orhidee sau treci pe sub o arcadă plină de trandafiri,  te îmbeți vara cu atâtea parfumuri și culori, sau toamna te apucă nostalgia uitandu-te lung după frumoasele și cumintele crizanteme,… deja filmul efortului tău se pierde undeva departe, că într-o ceață și știi că merită fiecare secundă în gradină.

Nu mai vorbim de plăcerea dată de aerul proaspăt, dimineața, care iți da atâta pofta de viață, când lucrezi în grădină și e atmosfera aia plăcută, vioaie, cu păsărele ciripind vesele și tu în oaza ta de liniște și de verdeață, plantând sau săpând..

E oarecum similar acest tablou cu efortul de a crește copii, deși aici lucrurile sunt de 1000 de ori mai complexe. Te chinui mult când este copilul mic ( și nu numai..) dar bucuria de a fi părinte nu e este egalată de nici un efort.

Sau..pentru care nu au o gradină personală, dar și-au oferit un plus de prospețime și de oxigen în casă, prin plante de interior, care le îngrijesc cu placere și bucurie.

Le cumpără cu grijă, citesc, se informează ce plante se potrivesc în funcție de lumină și colțul din casă unde vor pune planta, își cumpără pământ, îngrășământ, fungicide, le spală frunzele, le udă..nu este chiar simplu nici în acest caz. Chiar dacă este mult mai simplu că în gradină, se investesc emoțîi, bani, timp și dragoste pentru flori. Și..uneori negociezi cu tine însuti câte flori mai cumperi, că deja nu mai ai loc în propria casa. ( Cunoscătorii stiu de ce..)

O plantă de interior, oricât de mare sau de mică, da viață și prospețime oricărei încăperi. Schimbă atmosfera.

Ultimele, dar nicicum cele din urmă pentru că implică ceva știință și pricepere, aranjamente florale sunt un capitol foarte interesant pentru iubitorii de plante. Nu degeaba încă atelierele de aranjamentele florale au succes, după atâția ani, desi Youtube-ul geme de filmultele explicative, oamenii caută nu doar să învețe ci și să se bucure de compania altor iubitori de flori. Pentru că au ceva frumos oamenii ăștia în felul lor de a fi..

Florile, că și copii scot ce-i mai bun din noi!.. Delicatețe, blândețe, bunătate, placerea de a privi ceva frumos, de a a te încărca cu energie pozitivă. În plus, o astfel de pasiune, sporește creativitatea și te face mai îndemănatic și încrezător. Și de ce nu..mai mândru/mândră. Când faci un aranjament de Crăciun sau faci un aranjament de masă și ești întrebat(a) de la ce florărie l-ai luat, spui tare: ” Eu..l-am făcut!”..urmează niste laude, cu siguranță!

Atelier tematic de aranjamente florale Spring Events-aranjamente orhidee

De obicei aranjamentele florale sunt apanajul femeilor, dar nu îi excludem nici pe bărbați. Unii dintre cei mai mari designeri florali din lume sunt bărbațîi.

De ce propunem ateliere de aranjamente florale? Și mai ales ce învățam din ele? Învățam despre flori și accesorii florale, cum arată principalele flori (în afara de trandafiri, lalele, crizanteme, garoafe și frezii ), cum le folosim, unde le găsim, care sunt principalii furnizori,  principiile de selecție  și alte detalii importante.

Apoi aflăm despre flori cum să le îngrijim, care sunt caracteristicile și principiile aranjamentelor florale, după care le aplicăm, adică realizăm individual și în grup creațîi florale sub forma buchetelor și aranjamentelor de masă.

Astfel, înțelegem mai bine și mai complet informațiile proaspăt aflate și ne oferă o bază pentru a încercă apoi singure acasă să facem alte aranjamente.

Timpul petrecut împreună la ateliere e plăcut, relaxant, oferă multe șanse de împărtăși idei și crează o sinergie frumoasă de grup.  E adevărat că acum lucrurie se întâmplă online, și se mai pierde din atmosfera aceea plăcuta de grup, dar tot plăcuta și creativă, și mai ales relaxantă.

Aranjamentele florale ne aduc cumva aminte de copilărie când ne puteam juca și descoperi lucruri despre viață și despre noi prin mici experimente. În concluzie, e o șansă să învățam ceva nou, într-un mod relaxant și energizant deopotrivă.

În concluzie, florile sunt un aliat foarte bun pentru o adevărată terapie de suflet. Pe care Îl încarcăm cu energie pozitivă, îl facem să uite de necazuri și supărări sau cel puțîn să se detașeze un timp de ele, și îl îmbogățim cu trăiri noi, relexante și revelatoare despre ființa noastră.