Testarea realității

Despre ce vorbim?

Capacitatea noastră de a testa realitatea determină claritatea cu care înțelegem ceea ce se întâmplă în jurul nostru. Cu toții am învățat, de-a lungul timpului, să interpretăm și să dăm culoare experiențelor noastre obiective cu tot felul de dorințe, temeri și alte distorsiuni. Pentru a nu confunda realitatea cu trăirile subiective ale experiențelor – fie negative, fie pozitive, trebuie să ne dezvoltăm procese psihice de încredere, care să confirme corespondența obiectivă dintre sentimentele, percepțiile și gândurile noastre, pe de o parte, și situația imediată, de cealaltă parte.

Un aspect foarte important în testarea realității este reprezentat de condiția ca ea să aibă loc în acea dimensiune temporală numită „acum”. Stein și Book spun că „testarea realității presupune racordarea la situația imediată […] și reprezintă capacitatea de a vedea lucrurile cât mai obiectiv, exact așa cum sunt ele, și nu așa cum ne-am dori sau ne-am teme noi ca ele să fie.Testarea acestui grad de corespondență presupune căutarea de dovezi obiective în scopul de a confirma, justifica și susține sentimentele, percepțiile și gândurile personale” (2011, p. 159).

De asemenea, este important să ne amintim că o privire directă asupra realității nu este, de fapt, posibilă; singurul fel în care putem vedea realitatea este prin intermediul percepțiilor noastre. La rândul lor, percepțiile noastre sunt conditionate de experiența personală și de mediul social de apartenență. Ele ne pun la dispoziție o hartă a realității, dar, indifferent cât de mare ar fi gradul de acuratețe al hărții, ea nu poate acoperi întregul teritoriu, ci doar o parte a lui. Îmbunătățirea abilităților de testare a realității înseamnă verificarea gradului de congruență dintre percepțiile personale și cele ale altor persoane. Prin asta, fiecare individ adaugă detalii în propria hartă, dar pentru ca harta să fie cât mai apropiată de realitate, trebuie să admitem și existența zonelor misterioase ce depășesc aria percepției umane.

 

De ce ar trebui să ne intereseze?

Dacă, într-adevăr, există o realitate absolută, există o mare probabilitate ca nicio ființă umană să nu fi avut acces direct la ea, deoarece toți oamenii învață să vadă, să experimenteze și să construiască lumea personală pe baza unui sistem perceptiv dobândit. Pentru că ne folosim doar trei dintre cele cinci simțuri în dobândirea celei mai mari părți a experienței noastre cu realitatea, este bine să verificăm mereu dacă percepem cu acuratețe ceea ce vedem, auzim sau pipăim în lumea din jurul nostru. De asemenea, este extrem de util să ne verificăm în mod periodic propriile procese raționale, pentru a ne asigura că acele concluzii la care ajungem urmează o logică coerentă, extrasă în urma analizei întregii informații pe care o avem la dispoziție.

Atunci când nu parcurgem aceste verificări, nu testăm realitatea îndeajuns de bine pentru a obține, în mod constant, rezultatele pe care ni le propunem. Motivele pentru care oamenii ar putea să evite testarea realității variază de la o oarecare reticență în a se implica responsabil în mecanismul lumii până la condiționarea de a aștepta rezultate fie mai bune, fie mai rele decât sunt în realitate.

Cum se poate dezvolta?

ↈ Fii puțin sceptic! Pune-ți următoarele întrebări:

  • Pe ce dovadă mă bazez pentru a crede că acest lucru este așa cum pare a fi?
  • Cine ar vrea ca eu să cred că aceasta este realitatea și care ar fi motivația sa?

 

 

Cea mai bună metodă de a ne evalua și de a ne evalua și de a ne dezvolta abilitățile de testare a realității constă în analizarea regulată a propriilor percepții și dorințe. Această analiză poate fi reulată în mod eficient în mai multe feluri.

În primul rând, intră încontact cu propriul corp la nivel senzorial: „Cum se simte corpul meu în acest moment? Îmi este cald? Îmi este frig? Mă simt concentrat? Supărat? Dezechilibrat?” Ce anume înțelegi din aceste informații corporale?

După această etapă, pune-ți următoarele întrebări: „Ce fel de lucruri aud în jurul meu? Sunt calme? Deranjante? Înfricoșătoare? Furioase? Atractive? Suportive? Provocatoare? Cu câtă precizie percep situația în care mă aflu? Oamenii din ju chiar simt ceea ce par că simt? Oare percepțiile mele au o semnificație deformată – pozitivă sau negativă?

O altă modalitate de a verifica eficiența testării realității consta în identificarea tuturor persoanelor care pot avea un interes semnificativ într-un anumit context. Observă aceste persoane și fii atent la felul în care ele răspund sau reacționează. Dacă situația o permite, comunică-le ce crezi tu despre respectivele împrejurări și întreabă-i dacă sunt de aceași părere.

Ce câștigăm?

Avantajele care pot fi obținute prin dezvoltarea unor abilități eficiente de testare a realității pot fi descrise foarte succint – aceste abilități sunt cele care ne ajută să evităm eșecurile neașteptate, dezamăgirile și ghinioanele pe care le putem provoca, pentru noi înșine sau pentru cei din jurul nostru, atunci când nu evaluăm realitatea în mod corespunzător. Mai mult, aceste abilități ne pot ajutasă ajungem pe aceeași frecvență cu ceilalți oameni și să ne coordonăm eforturile cu aceștia pentru a obține rezultatele dorite.