De ce unii oameni aleg sa nu fie autentici? De ce e atat de dificil sa fie ei insisi?

Autor: Niciun comentariu

doinaPsiholog Doina Zamfirescu: ” Oamenii nu aleg sa nu fie autentici desi asa ar parea. Pur si simplu nu stiu cum este sa fie asa.Nu au fost invatati sau mai degraba nu au fost lasati. Cand in sfarsit si-au dorit, li se pare greu.

Suntem autentici atunci cand suntem noi insine. Si fiecare dintre noi a avut si are astfel de momente.
Dar, suntem noi autentici in adevaratul sens al cuvantului? Adica racordati cu acea parte din noi care exprima unicitatea, darurile cu care am fost inzestrati?

De foarte multe ori NU. De ce?

Pentru ca suntem captivii comportamentelor invatate de-a lungul vietii. Comportamentele sunt ca niste programe care odata instalate incep sa ruleze automat.

Familia, prietenii, scoala si multe alte persoane isi pun pe rand amprenta asupra modului nostru de a fi.
Este ca si cum ne-ar imbraca cu niste haine care nu sunt pe masura noastra.Ni se spune: “nu se cade”, “nu trebuie”, nu este corect” si totusi daca stam sa ne gandim nimeni nu ne poate impune sa facem lucruri care nu sunt in acord cu propriile noastre dorinte.

Pana cand sa realizam ce se intampla, programul ruleaza de la si ne si ne trezim iar in tipare.
Este drept, avem reguli, norme care ne ajuta ca si societate sa pastram un anumit echilibru si sa preintampinam “anarhia” care ar putea aparea daca fiecare ar dori a faca ceea ce vrea cand vrea. Frumusetea este insa ca in momentul in care suntem noi insine, aceste lucruri se manifesta de la sine.

Am pierdut legatura cu noi insine si pentru ca societatea ne seteaza niste standarde de viata care nu ni se potrivesc.Nenumarate diete, standarde corporale, reguli de viata in care oamenii nu se regasesc si totusi pentru a se integra sau a se simti valorizati sau a fi “ca cineva” anume, acestia renunta sa fie ei insisi.
Si daca asta ne-ar multumi! Dar nu, de cele mai multe ori aceasta identificare are loc cu efort si cu frustrare care pe termen lung afecteaza stima de sine, motivatia, bucuria de a trai, etc.

Daca am incerca sa nu mai fim ca ceilalti poate ca am fi mai receptivi la mesajele pe care corpul nostru, inconstientul nostru ni le transmite.

A incepe sa devenim din ce in ce mai autentici presupune sa inlaturam acele “haine” care nu sunt ale noastre si sa ne cunoastem asa cum suntem cu adevarat.De multe ori este greu. Imbracam niste “haine” care nu ne apartin si ne obisnuim cu ele.

Unii oameni aleg sa fie autentici si sa faca ce vor, Sunt admirati si se spune despre ei” asa este el/ea”. In foarte multe dintre cazuri insa nu este vorba de adevarata autenticitate.Pentru ca de multe ori, acel “asa este” nu este adevarat.

cursuri dezvoltare personala Spring Events atutenticitateDupa ce incepem sa ne cunoastem dand de-o parte ce nu era al nostru, incepem sa ne ascultam fiinta interioara si sa devenim mai atenti la mesajele primite.

Este un proces transformator al fiintei noastre care are loc in timp, pentru care nu exista o reteta universala si care necesita hotarare si responsabilitate.S-ar putea sa descoperim lururi care nu ne plac. Insa este importamt sa nu uitam ce ne dorim.

Ca urmare, incepem sa ne simtim bine “in pielea noastra” intr-un mod care nu ne mai creaza dificultati nici noua si nici celor din jur.

Redevenim autentici atunci cand incepem sa ne debarasam, sa renuntam la nenumaratele “poveri” care ne impiedica sa fim noi insine si sa ne manifestam potentialul.
Poate ca nu este asa de usor sa devenim autentici insa rasplata este pe masura! ”

Psiholog Doina Zamfirescumai multe detalii